StoryEditorWiadomości rolnicze

Baranki wielkanocne

12.06.2014., 12:06h
Składniki: 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szkl. mąki orkiszowej, 6 jajek, 1 szkl. cukru, 1 kostka masła, cukier wanilinowy, łyżeczka proszku do pieczenia, kilka kropel oleju waniliowego.  

Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Dalej mieszając, dodajemy cukier wanilinowy, olejek oraz roztopione masło. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy ok. 35 min w temp. 170°C. Gdy ciasto przestygnie w formie, delikatnie je wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.

 
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 09:30