StoryEditorWiadomości rolnicze

Jak zrobić kompot z wieprzków

04.01.2016., 14:01h
  Wszystkie panie gotują, ale nie wszyscy o tym wiedzą. Paniom z kilku śląskich wsi zaproponowano niedawno, by ich kulinarne umiejętności znalazły odnawialną formę. W ramach lokalnego projektu z ich udziałem nagrano kilkanaście filmików o gotowaniu śląskich potraw. 

Serdecznie was witamy w programie Ka Gie Wu kropka TV. Jest to program poświęcony gospodyniom. My w Dębieńsku jesteśmy akurat w pierwszym odcinku. Będziemy gotować ślonski łobiod (...). Rano stawio sie zupa (...) do garnka leje sie woda, dowo sie mienso, grincojg, a grincojg skłodo sie z marchewki, pietruszki, selera. Sól sie dowo, przyprawy i oczywiście dowo sie lubczyk. Styknie dać jedna gałonzka, chyba że ktoś woli mieć wiyncyj dzieci, to se może wciepać wiyncyj (...).

Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 1/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 09:31