StoryEditorWiadomości rolnicze

Kaczka pieczona z gruszkami i rozmarynem

09.12.2016., 16:12h
Składniki: 1 kaczka, 50 g soli, 1 l wody; 2 gruszki pokrojone naćwiartki, 2 łyżki miodu gryczanego, 1 główka czosnku (rozgniecionego), 8 gałązek rozmarynu porwanych na kawałki, 1 limonka (lub pomarańcza), czarny pieprz, sól; składniki na glazurę: 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu gryczanego, 2 łyżki konfitury porzeczkowej, 2 lyżki octu jabłkowego.


Wykonanie:
Kaczkę dokładnie czyścimy, usuwając pałki. Sól mieszamy z wodą. Tak przygotowaną solanką polewamy kaczkęi wstawiamy ją do lodówki na 4 godz. Kaczkę wyjmujemy, myjemy, osuszamy i skórę nacieramy solą. Ćwiartki gruszekmieszamy z miodem, czosnkiem, rozmarynem, startą skórkąi sokiem z limonki oraz pieprzem. Gruszkami faszerujemy kaczkęi związujemy ją dokładnie sznurkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C ok. 1 godz., od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Następnie obniżamy temperaturę do 165°C i pieczemy jeszcze ok. 40 min. Wszystkie składniki na glazurę łączymy i gotujemy na wolnym ogniu, aż zredukują się do konsystencji gęstego syropu. Pod koniec pieczenia kaczkę smarujemy glazurą, zwiększamy temperaturę do 220°C i pieczemy jeszcze 8 min.

Przepis nadesłała: Aneta Gręda (Michałki)

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 19:20