StoryEditorwieś

Muzeum w Szreniawie zaprasza na warsztaty dla dzieci i konkus śledzikowy dla restauratorów

04.03.2022., 11:03h
W tych trudnych czasach, warto znaleźć odskocznię od nieprzyjemnych rzeczy i razem z rodziną spędzić miło czas albo stanąć w szranki konkursu. Jeśli chcecie spędzić miło czas, warto skorzystać z oferty przygotowanej przez oddziały Muzeum Rolnictwa w Szreniawie. Jakie wydarzenia się mają odbyć?

Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w najbliższym czasie zaprasza na sporą dawkę aktywności i wydarzeń.

Warsztaty z wyplatania koszyczków z wikliny

W okresie 14 marca – 13 kwietnia Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza do oddziału zamiejscowego w Nowym Tomyślu, gdzie znajduje się Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa. Odbędą się tam warsztaty i pokazy wielkanocne dla zorganizowanych grup dzieci i młodzieży szkolnej. Tematem zajęć będzie wyplatanie koszyczków do święconki lub wianków (stroików) wielkanocnych.

W warsztatach na raz będzie mogło na raz wziąć udział max. 25 osób. Chyba, że chętnych będzie więcej – uczestników będzie można podzielić na 2 grupy.

Bilet wstępu do muzeum kosztuje jedynie 5 zł. Udział w pokazach to koszt 80 zł od grupy. A w godzinnych warsztatach dla 1 osoby – 15 zł.

Dla przypomnienia – od 1 marca przestał obowiązywać przepis ograniczający limit powierzchni 1 os./15 m², jednak obowiązek zakrywania ust i nosa w pomieszczeniach pozostał. Jeśli dopisze pogoda, zajęcia odbędą się na świeżym powietrzu.

Kwestie zgłoszeń i zdobycia dodatkowych informacji można uzyskać dzwoniąc pod nr tel. 61 44 22 311 albo pisząc na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Marzec miesiącem śledzia – Instytut Skrzynki ogłasza konkurs na najlepsze przekąski śledziowe

W Polsce znajdziemy wielu smakoszy tej morskiej ryby, który jest podawany na różne sposoby w wielu regionach. W Wielkopolsce najbardziej popularny jest śledź w śmietanie podawany z ziemniakami w mundurkach.

Dlaczego konkurs ze śledziami w roli głównej?

  • Marzec, to także okres postu, w którym śledź tradycyjnie znajduje miejsce na naszych stołach. 

  • „Śledzik” to inna nazwa Podkoziołka, czyli zakończenia karnawału.
  • Śledzia można kochać lub nienawidzić (ta druga grupa sporo na tym traci).
  • Danie ze śledzia są tanie, ale bardzo smaczne i można go przyrządzić na wiele sposobów.
  • Śledź ma dużo właściwości zdrowotnych: witaminy i ma mało kalorii, działa też przeciwdepresyjnie. Oraz jest afrodyzjakiem!

W ramach konkursu na NAJLEPSZY SMAK POWIATU POZNAŃSKIEGO 2021 - SMAK ŚLEDZIA 2022, którego organizatorem jest Instytut Skrzynki, restauracje z całej Wielkopolski będą mogły zmierzyć się w konkursie „Smak Śledzia 2022”. O wyborze najsmaczniejszej śledziowej potrawy zdecyduje kapituła konkursowa 14 marca 2022 roku.

Jak się zgłaszać do konkursu?

Na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. najpóźniej do dnia 13 marca 2002 podesłać maksymalnie trzy dania na zimno ze śledzia. Regulamin i formularz zgłoszeniowy są dostępne www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Finał odbędzie się w poniedziałek, 14 marca, a uczestnicy będą przygotowywać konkursowe dania, a następnie je prezentować.

Eksperci kulinarni zasiadający w kapitule konkursowej przyznają tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Śledzia” oraz nagrody finansowe ufundowane przez Instytut Skrzynki otrzymają laureaci za miejsca:

  • I –500 zł,
  • I – 300 zł,
  • III – 200 zł.

A także inne liczne nagród ufundowane przez innych sponsorów.

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Fot. Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 03:45