StoryEditorWiadomości rolnicze

Jak co roku o tej porze – kiełkujemy

07.03.2016., 11:03h
Okres zimowy i przedwiośnie to czas, kiedy brakuje nam wielu witamin. Co zrobić, by to zmienić? Zaopatrzyć się w nasiona na kiełki i zacząć je hodować. To bomba witaminowa, za którą organizm będzie wdzięczny.

W kiełku większa moc

Do kiełkowania nadaje się bardzo dużo roślin, właściwie tylko psiankowate nie znajdą tu zastosowania – są wręcz szkodliwe. Wybierzmy się zatem do sklepu, najlepiej ze zdrową żywnością, i zakupmy nasiona na kiełki, najlepiej takie, które lubimy, ale spróbujmy również innych. Może w mieszankach będą smaczniejsze? Jako dodatek do sałatek też z przyjemnością je zjemy. Jedno jest pewne – kiełki zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych. Wszystkie składniki są w nich skumulowane. W dorosłej roślinie bowiem część została zużyta do budowy jej organizmu. 

Będąc w sklepie, możemy zaopatrzyć się również w kiełkownik – jest kilka rodzajów na rynku. To bardzo wygodne naczynie, w którym możemy kiełkować kilka gatunków roślin jednocześnie i każdy z nich na innym poziomie naczynia. Na opakowaniu podany jest sposób użycia. 

Możesz użyć słoika

Jeśli nie mamy kiełkownika, wykorzystujemy słoik – najlepszy będzie litrowy. Potrzebujemy też kawałka gazy i gumki recepturki. Najpierw, po umyciu, zalewamy nasiona przegotowaną i wystudzoną wodą na 4 godziny, po czym wodę zlewamy i nasiona przepłukujemy na drobnym sicie. Całość przekładamy do słoika, nakładamy gazę i ściągamy ją gumką. Ustawiamy słoik do góry dnem na spodeczku. Każdego dnia powtarzamy czynności. Znów przepłukujemy, naciągamy gazę i stawiamy słoik do góry dnem. Słoik musi stać w ciemnym miejscu. Po upływie 4–5 dni kiełki są gotowe.

Smaków krocie

Kiełki z rzodkiewki mają ostry, wyrazisty smak. Słonecznikowe, z racji orzechowego smaku, nadają się do chrupania zamiast chipsów. Kiełki lucerny mają delikatny smak i nadają się do kanapek. Soczewica jest delikatna i mączysta i sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Kiełki buraka są ostre, chrupiące i intensywnie pachnące. Brokuł smakuje pikantnie i tak też pachnie. Zawiera substancję zwaną eliksirem młodości. Kiełki pszenicy mają słodki, mączysty smak, który wzbogaci gorące potrawy. Fasola mung daje kiełki kwaskowate i chrupiące, które mogą być spożywane na gorąco i na zimno.

Jedzmy wszystkie kiełki, gdyż każdy gatunek wykazuje inne właściwości i wzmacnia różne organy. Jedne są źródłem selenu, inne dostarczają żelaza, magnezu, a jeszcze  inne są bogate w witaminy albo też zmniejszają stężenie złego cholesterolu.

 

Małgorzata Wyrzykowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. maj 2024 11:51