Kiedy wysiać ogórki?
To ciepłolubne warzywo, które do właściwego rozwoju wymaga dość wysokich temperatur, toteż nie spieszmy się z wysiewem nasion. Najczęściej wysiewamy je w drugiej połowie maja, a czasem dopiero pod koniec miesiąca, bo zdarzają się spadki temperatur, które hamują kiełkowanie. Zdarza się nawet, że nasiona przeleżą zbyt długo w glebie z powodu chłodów i w ogóle nie wykiełkują, lecz zgniją. Tegoroczna wiosna jest tego przykładem.
Jak zachować wysoką temperaturę nasion w uprawie ogórków?
Jak wielokrotnie pisaliśmy, ogórki, tak jak i inne dyniowate, lubią mieć „ciepło w nóżki”. A zatem w dołki lub rządki przewidziane pod siew (wieloletni ogrodnicy twierdzą, że można do końca czerwca) lub sadzenie rozsady należy nasypać warstwę skoszonej trawy, która będzie się rozkładać w ziemi i wydzielać ciepło podczas fermentacji. Można również ściółkować rośliny trawą albo czarną agrowłókniną, która utrzymuje wysoką temperaturę podłoża.
Zobacz też: Jak zadbać o odpowiednie nawożenie warzyw w ogrodzie?
Jakie stanowisko pod uprawę ogórków?
Pod uprawę zawsze wybieramy stanowisko słoneczne o glebie piaszczysto-gliniastej, bogatej w próchnicę o gruzełkowatej strukturze i pH 6,5–7. Ponieważ ogórek płytko się korzeni (na głębokość do 30 cm), wytwarza dużą masę zieloną oraz rodzi wiele owoców, ma wysokie wymagania pokarmowe. Ma średnie wymagania co do azotu i potasu, lecz duże, jeśli chodzi o fosfor. Do czasu kwitnienia potrzebuje azotu, a w czasie wiązania owoców – już potasu i fosforu. I tych wszystkich składników należy mu dostarczyć przedsiewnie w ilościach podanych przez producenta na opakowaniu. Pogłównie zastosujmy gnojówki roślinne, np. z pokrzyw, pokrzyw ze skrzypem albo samego skrzypu. Nasiona siejemy gniazdowo po 2–3 w rzędzie lub pojedynczo co 15 cm i na głębokość około 2 cm, odstęp między rzędami powinien wynosić 100–120 cm. Między ogórkami warto posadzić mocno aromatyczne zioła, np. bazylię, czosnek, cebulę, koper, które zmniejszą ryzyko porażenia chorobami i zmylą ewentualne szkodniki.
Jak uprawiać ogórki na podporach?
Coraz częściej można spotkać ogórki, które prowadzone są po podporach, a za takie mogą służyć parkan, mocne sznurki, kratki pergoli. Początkowo należy rośliny nakierować na sznurki, owijając je wokół, potem dadzą radę same, bo mają wąsy czepne. Prowadząc rośliny przy podporach, dajemy je w nieco większych odstępach, np. 20–25 cm, ale można również w zalecanej uprawie gruntowej w odstępach co 15 cm i plony mogą być obfite. Prowadząc ogórki przy podporach, niektórzy usuwają pędy boczne do pewnej wysokości. Najlepiej sprawdzić samemu i uprawiać według własnych metod. Ta metoda uprawy ma tę zaletę, że łatwo można podlać rośliny, nie mocząc liści, nie depcze się ani nie uszkadza pędów i, co ważne, rośliny szybko schną po deszczach, co spowalnia rozwój chorób.
Jak zwalczać choroby w uprawie ogórków?
A jeśli już się zdarzą, to sięgnijmy po sposoby domowe, czyli oprysk ze skrzypu, z przygotowanego wcześniej wywaru: 250 g świeżego ziela należy gotować przez 30 min w 1 l wody. Po wystudzeniu preparat rozcieńczyć 1: 10 i opryskać rośliny.
Pomysłem może być oprysk miksturą na bazie serwatki, maślanki lub chudego mleka z wodą w stosunku 1: 1 albo 100 g drożdży rozpuszczamy w 0,5 l mleka i rozcieńczamy w 10 l wody. Do roztworu można dodać łyżkę płynnego szarego mydła.
Jeśli to zawiedzie, w sklepach ogrodniczych znajdziemy odpowiednie preparaty na bazie roślin lub chemiczne. Tak czy inaczej – zareagujmy wcześnie, nawet w czerwcu, by zadziałać profilaktyczne lub zahamować rozwój chorób.
Małgorzata Wyrzykowska
