
W czerwcu siejemy, sadzimy i pielimy
Pierwsze dni z symbolem korzenia przeznaczmy na wysiew rzepy. Sadzimy selery, które są ciepłolubne. Ten czas sprzyja również pieleniu, ściółkowaniu, pracom ziemnym. W dni kwiatu wysiewamy kwiaty dwuletnie i byliny. To początek kolejnego sezonu, bo niezapominajki, lepnice, bratki i orliki będziemy podziwiać dopiero w kolejnym roku. Czas na wykopywanie cebul tulipanów, narcyzów i hiacyntów. Można sadzić pojemnikowane róże i byliny.
Dni liścia sprzyjają sadzeniu drzew i krzewów (pojemnikowanych) ozdobnych z liści, zakładaniu trawników, sadzeniu traw ozdobnych. Sadzimy rozsady późnych odmian kapust i wysiewamy kalarepę, brokuły i kalafiory na jesienny zbiór. Sadzimy bazylię, stewię, trawę cytrynową, a także tymianek, hyzop i inne. Dni owocu to czas wysadzania rozsad roślin ciepłolubnych do gruntu, jeśli zimne dni maja na to nie pozwoliły. To pora na ogórki, dynie, melony, arbuzy.
Zobacz też: Piwonia drzewiasta: jak sadzić i uprawiać?
Czerwiec w ogrodzie: zasilamy pomidory, pryskamy czereśnie
Biohumusem zasilamy pomidory. Pryskamy czereśnie przeciwko nasionnicy trześniówce. Teraz też jest zagrożenie ze strony mszyc, przędziorków, szarej pleśni i mączniaka. Tuż po pełni, w dni korzenia dbamy o rabaty, przerywamy zbyt gęsto rosnące siewki, spulchniamy podłoże, okopujemy ziemniaki, uzupełniamy ściółki. Na kwiatowych rabatach robimy porządek z przekwitłymi kwiatostanami, wycinając je, czym zmusimy rośliny do dalszego tworzenia kwiatów.
W dni owocu zadbajmy o pomidory, podlewając je gnojówką z pokrzyw i pryskając przeciw zarazie ziemniaczanej, a ogórki – przeciw mączniakom, jabłonie i grusze pryskając na parcha, a truskawki i poziomki przeciw szarej pleśni. Jeśli pogoda jest chłodna i przekropna, nakryjmy agrowłókniną ogórki, cukinie, melony i arbuzy.
W czerwcu po nowiu czas na kwiaty doniczkowe
Po nowiu zajmijmy się kwiatami doniczkowymi, nawoźmy, podlewajmy. Kośmy trawniki, a skoszoną trawą ściółkujmy krzewy, dyniowate, pomidory i inne. Dosadzamy trawy ozdobne, pnącza oraz jarmuż, głąbiki krakowskie i chińską kapustę. Siejemy siedmiolatkę. W dni owocu dosadzamy ostatnie dyniowate oraz siejemy fasolę, ale tylko strąkową, którą zbierzemy na przełomie września i października. W dni korzenia siejemy zimowe czarne rzepy, rzodkwie i cykorie. Wysiewamy poplony, np. żółty i biały nostrzyk oraz grykę.
Małgorzata Wyrzykowska