StoryEditorOgród

Sałata rzymska – uprawa, nawożenie, odmiany

16.04.2020., 15:04h
Sałata rzymska ma podobne wymagania klimatyczne i glebowe jak sałata głowiasta, przez co preferuje się do jej uprawy gleby lekkie, bogate w próchnice, z drugiej strony sałata rzymska źle reaguje na zasolone gleby a także przenawożenie azotem.
Sałata rzymska jest blisko spokrewniona z sałatą głowiastą. Różni się od niej kształtem liści i główki. Liście tworzą zwarte wydłużone główki lub luźną rozetę. Sałata głowiasta i rzymska mają podobną wartość biologiczną, lecz w smaku ta druga jest znacznie ostrzejsza. Przyrządza się ją tak samo jak inne sałaty, przy czym smakuje lepiej na ostro. Możemy również podawać ją gotowaną jak kapustę włoską, przyprawiając gałką muszkatołową.

Sałata rzymska preferuje lekkie, bogate w próchnice gleby

Wymagania klimatyczne i glebowe ma takie same jak sałata głowiasta. Najlepsze do jej uprawy są gleby lekkie, bogate w próchnicę, o dobrej przepuszczalności. Nie lubi stanowiska o pH poniżej 6,5. Produkcja rozsady trwa około 4 tygodni, a nasiona powinno się wysiewać mniej więcej w połowie kwietnia, ale możemy stosować siew sukcesywny i wówczas wysiewamy do połowy lipca. Rozsadę wysadzamy na miejsce stałe w rozstawie 30 × 30 cm. Sałata bardzo szybko reaguje na zaskorupianie gleby, co jest cechą charakterystyczną gleb ciężkich. Te są nieprzydatne do jej uprawy. Konieczne jest więc spulchnianie, by korzenie miały swobodny ...
Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 11:16