Cebula jest niezastąpionym warzywem do bezpośredniego spożycia podczas całego roku. Aby jednak spełniała wszystkie parametry dobrego przechowywania bez ubytków, musimy przestrzegać pewnych reguł.
Sukcesem w uprawie cebuli i dobrego przechowywania jest zabezpieczenie jej przed chorobami i szkodnikami podczas wegetacji. Kolejnym warunkiem jest odpowiednie przygotowanie do zbioru. Do długiego przechowywania najlepsza jest cebula z siewu wprost do gruntu, która osiąga dojrzałość zbiorczą od sierpnia do początków września (cebula z dymki dojrzewa wcześniej i zbioru dokonujemy już w lipcu).
(fot.pixabay)
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 33/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.