StoryEditorWiadomości rolnicze

Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną polane słodką śmietanką

07.03.2017., 15:03h
Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki oleju, szczypta soli, ciepła woda.Składniki na farsz: 1 szkl. kaszy jaglanej, 400 g białego sera, 4–5 łyżek cukru wg smaku, cukier, do polania: 1/2 szkl. śmietany 8%, 2 łyżki cukru.

Wykonanie: Kaszę wsypać na wrzącą i osoloną wodę i gotować do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Ser rozgnieść widelcem razem z cukrem (można go dodać więcej). Przestudzoną kaszę dobrze wymieszać z serem.


Do miski wsypać mąkę, sól, dodać olej. Ciasto wyrabiać, dodając stopniowo ciepłą wodę. Rozwałkować je jak najcieniej, podsypując mąką. Wycinać szklanką kółka. Na każde nakładać porcję farszu i sklejać. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować. Gotowe pierogi polać słodką śmietaną (śmietanę wymieszać z cukrem).

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 07:55