Karnawałowe kokardki
Składniki: 350 g mąki pszennej, 5 żółtek, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 50 g masła, szczypta soli, 2 łyżki spirytusu, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w cienkie plastry masło, żółtka, sól, śmietanę i zagnieść ciasto. Na stolnicy na zmianę wałkować, formować kulę i uderzać w nią przez kilka chwil wałkiem. Następnie bardzo cienko rozwałkować i kroić na niewielkie prostokąty (można za pomocą radełka). Każdy prostokąt ścisnąć palcami na środku, żeby utworzyć kształt kokardki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Słodkie ravioli
Składniki: 250 g mąki pszennej, 200 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%, kilka kropli ekstraktu pomarańczowego, 1 łyżka cukru, olej do smażenia, cukier puder do posypania; do nadziewania: masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem.
Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać śmietanę, ekstrakt, cukier i zagnieść ciasto. Rozwałkować je cieniutko i podzielić na dwie części. Na jednym płacie ciasta porcjami ułożyć krem w odpowiednich odstępach od siebie. Nałożyć drugi płat ciasta i wycinać kwadraty za pomocą radełka lub specjalnej formy do ravioli. Smażyć na złoto z dwóch stron. Wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć z tłuszczu. Ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Yum yums, czyli smażone warkocze
Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, szczypta soli, 30 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 100 g masła, 1 jajko, 30 g cukru, olej do smażenia, cukier puder do posypania.
Wykonanie: Mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i utrzeć. Posypać łyżką mąki i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać masło w plasterkach, sól, jajko, mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut pod przykryciem. Kawałki masła powinny być widoczne w cieście. Ciasto rozwałkować w kształt prostokątu, lekko podsypywać mąką, składać je, wałkować. Powtórzyć tak cztery razy, a następnie odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki. Wyjąć, rozwałkować w kształt dużego prostokąta i pociąć w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek złożyć na pół i zaplatać. Zakręcone yum yums odłożyć na godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu smażyć na rozgrzanym tłuszczu na brązowo z dwóch stron. Wyjąć na ręcznik papierowy, ułożyć na talerzu i posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!