Canva/M.Kosmala
StoryEditorPrzepisy kulinarne

3 pyszne przepisy na mięso z warzywami

02.02.2025., 10:30h

Szukasz ciekawego pomysłu na ciekawy obiad z mięsem i warzywami? Oto masze trzy propozycje na aromatyczne potrawy: schab pieczony w warzywani, sałatka z poledwicą oraz indyk w warzywach i orzechach.

Przepis na schab pieczony w warzywach

Składniki: 1 kg schabu z kością, 3 kolorowe papryki, 2 czerwone cebule, 500 g drobnych pieczarek, sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, olej, świeży tymianek, 1 główka czosnku.

Wykonanie: Mięso pokroić na plastry, natrzeć olejem, solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odłożyć do marynaty na kilka godzin, a najlepiej na noc. Paprykę pokroić na paski, a większe pieczarki na połówki. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Warzywa polać oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wymieszać. Mięso grillować na patelni grillowej z dwóch stron.

Ułożyć plastry w formie do zapiekania. Mięso zalać wodą – tylko tyle, aby było przykryte, i piec 30 minut w temperaturze 180°C pod przykryciem, a następnie przykryć je warzywami. Piec jeszcze około 25 minut w temperaturze 180°C pod przykryciem. Posypać świeżym tymiankiem.

image
Schab z warzywami
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na indyka w warzywach i orzechach

Składniki: 200 g ryżu, 3 kolorowe papryki, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1 cebula, 3 łyżki czarnego sezamu, 2 łyżki masła klarowanego, 1 szklanka orzechów nerkowca, 2 łyżki sosu sojowego, świeża kolendra, 1 szklanka passaty pomidorowej, 5 ząbków czosnku.

Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Orzechy zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut, odcedzić. Mięso pokroić w paski. Na maśle zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę posiekaną w kostkę. Dodać mięso i dalej dusić. Posypać solą i pieprzem. Dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w plastry. Dodać sos sojowy, passatę, orzechy, pokrojoną w paski paprykę.

Doprawić do smaku, podawać z ugotowanym ryżem, posypane czarnym sezamem.

image
indyk z orzechami i warzywami
FOTO: Mariusz Kosmala

Przepis na sałatkę z polędwicą

Składniki na sałatkę: 1 polędwica wieprzowa, miks sałat, 1 opakowanie sera mozzarella w kuleczkach, 100 g pomidorków koktajlowych, kiełki rzodkiewki, 1 awokado, kilka orzechów włoskich, olej, sól, pieprz, słodka papryka, 4 ząbki czosnku.

Składniki na sos: 1 łyżka musztardy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka miodu.

Wykonanie: Polędwicę natrzeć olejem, solą, pieprzem, słodką papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do formy, obłożyć cebulą i piec pod przykryciem godzinę w temperaturze 180°C, następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 minut. Odłożyć na deskę, odczekać 15 minut, a następnie pokroić na plastry.

Składniki sosu wymieszać i odstawić. Kuleczki mozzarelli i pomidory koktajlowe przekroić na połówki. Awokado obrać i pokroić na plastry. W misce wymieszać miks sałat, pokrojone pomidory, mozzarellę, kiełki, plastry polędwicy, posiekane orzechy i awokado. Polać sosem i podawać.

image
Sałatka z polędwicą
FOTO: Mariusz Kosmala

 

 

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
06. luty 2025 18:29