Canva/k.kosmala
StoryEditorPrzepisy kulinarne

3 pyszne przepisy na dania z kurkami

30.08.2025., 10:00h

Kurki to złoto lata – aromatyczne, delikatne i niezwykle uniwersalne. Pasują do zup, sosów, a nawet eleganckich tart. Sprawdź trzy wyjątkowe przepisy, dzięki którym wydobędziesz z nich pełnię smaku i zachwycisz domowników sezonowym daniem.

Przepis na krem z cukinii z kurkami i fetą

Składniki na zupę: 2 średnie cukinie, 1 ziemniak, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2 łyżki oliwy lub masła, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski), 1/2 łyżeczki kolendry mielonej, szczypta ostrej papryki lub harissy (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku, sok z 1/2 cytryny, 200 ml śmietanki 30%,

Do podania: 150 g kurek, 1 mała cebulka (szalotka lub zwykła), 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy, 80 g sera feta, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: Pokroić cebulę, czosnek, ziemniaka i cukinię w kostkę. Rozgrzać oliwę lub masło w garnku. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać przyprawy (kumin, kolendrę, ostrą paprykę), podprażać kilka sekund. Dorzucić ziemniaka i cukinię, chwilę przesmażyć. Zalać całość bulionem i gotować do miękkości (około 15 minut). Zmiksować zupę na gładki krem, dodać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Oczyścić kurki. Pokroić drobno cebulkę i zeszklić ją na maśle. Dodać kurki i smażyć kilka minut, aż zmiękną i odparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Pokruszyć fetę. Przelać gorącą zupę do misek. Na wierzch nałożyć porcję podsmażonych kurek z cebulką. Posypać pokruszoną fetą i świeżą natką pietruszki.

image
Krem z cukinii
FOTO: Katarzyna Kosmala

Przepis na kurki w kremowym sosie kokosowym z kurczakiem, kolendrą i limonką 

Składniki: 200 g świeżych kurek, 2 piersi z kurczaka, 1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego), 1 mała cebula szalotka, 1 ząbek czosnku, 1 cm świeżego imbiru, 1 łyżka oleju kokosowego, skórka i sok z 1 limonki, 1 łyżeczka brązowego cukru, sól do smaku, garść świeżej kolendry (posiekanej), ryż jaśminowy do podania.

Wykonanie: Pokroić piersi z kurczaka w kostkę. Rozgrzać olej kokosowy na patelni. Podsmażyć drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Dodać kurczaka, smażyć kilka minut, aż lekko się zrumieni. Dodać kurki i smażyć razem przez 5–7 minut, aż zmiękną. Wlać mleko kokosowe, dodać skórkę i sok z limonki, cukier oraz sól. Gotować na małym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Wmieszać świeżą kolendrę tuż przed podaniem. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym.

image
indyk w kurkach
FOTO: Katarzyna Kosmala

Przepis na tarę z kurkami i ricottą

Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1 żółtko, 1–2 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Składniki na farsz: 250 g kurek, 200 g ricotty, 2 jajka, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżka masła, 2 łyżki świeżego tymianku cytrynowego (lub zwykłego tymianku + skórka z 1/2 cytryny), garść orzechów laskowych uprażonych i posiekanych, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Wykonanie: Posiekać zimne masło z mąką i szczyptą soli. Dodać żółtko i 1–2 łyżki zimnej wody. Zagnieść szybko kruche ciasto – tylko do połączenia składników. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty. Podziurkować spód widelcem, wyłożyć papierem i obciążyć (np. grochem lub ceramicznymi kulkami). Podpiec w 180°C przez 10 minut z obciążeniem, potem zdjąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut. Oczyścić kurki. Podsmażyć je na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, aż odparuje woda. W misce połączyć ricottę z dwoma jajkami i musztardą. Dodać sól, pieprz i startą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Rozsmarować masę serową na podpieczonym cieście. Ułożyć podsmażone kurki na wierzchu. Posypać tartę orzechami. Piec w temperaturze 180°C przez 25–30 minut, aż masa się zetnie, a wierzch lekko zrumieni.

image
Tarta z kurkami i ricottą
FOTO: Katarzyna Kosmala
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2025 15:24