Przepis na łososia pieczonego z miodem i orzechami
Składniki: 2 filety z łososia (po ok. 150–200 g), 1 łyżka musztardy Dijon, 1 łyżka miodu, 1 ząbek czosnku (przeciśnięty), 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych, sól, pieprz, 1 łyżeczka oliwy; 1 batat, 1 łyżka masła, groszek zielony konserwowy.
Wykonanie: Wymieszaj musztardę z miodem i czosnkiem – posmaruj tym łososia. Posyp orzechami i skrop oliwą. Piecz 12–15 minut w 190°C, aż łosoś będzie soczysty, a wierzch się zrumieni. Batata przekrój na pół i piecz go 30 minut w temp. 190°C razem z łososiem. Wyjmij wcześniej łososia, a batata obierz ze skóry i zmiksuj z masłem, solą, pieprzem. Na talerz nakładaj purée i upieczonego łososia, a całość posyp zielonym groszkiem.
Przepis na krewetki z mango w słodkim sosie chilli
Składniki (na 4 porcje): 200 g ugotowanego białego ryżu, 300 g krewetek (oczyszczonych), 2 łyżeczki świeżego, startego imbiru, 2 ząbki czosnku (przeciśnięte), 1 łyżka oleju roślinnego (np. kokosowego), 1 dojrzałe mango (pokrojone w kostkę); do posypania: szczypiorek (posiekany), 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili, świeża kolendra (według uznania).
Składniki na sos: 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżki soku z limonki, 4 łyżki słodkiego sosu chili, 3 łyżki wody, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (rozmieszana w wodzie).
Wykonanie: W miseczce połącz sos rybny, sojowy, sok z limonki, słodki sos chili, wodę i skrobię. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj imbir i czosnek – podsmaż krótko, aż uwolnią aromat. Wrzuć krewetki i smaż przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą różowe. Do krewetek dodaj pokrojone mango oraz przygotowany sos. Gotuj jeszcze 2–3 minuty, aż sos zgęstnieje i całość się połączy. Podawaj posypane kolendrą. Można dodatkowo skropić świeżym sokiem z limonki.
Przepis na sałatkę ze śledziem, gruszką i orzechami
Składniki (na 2 porcje): 2 filety śledziowe (solone, dobrze wymoczone), 1 cebula, 1 dojrzała gruszka, garść rukoli, 2 łyżki ziaren słonecznika, 1 pomidor, 1 awokado, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie: Gruszkę pokrój w cienkie plasterki, śledzia w paski. Ułóż rukolę na talerzu, dodaj gruszkę, śledzia i słonecznik. Na koniec ułóż kawałki awokado, cebulę pokrojoną w plastry i pomidora pokrojonego w kostkę. Skrop oliwą i cytryną, dopraw pieprzem.
