Wykonanie: Żeberka kroimy, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące ziemniaczanej i obsmażamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby je przykryć i dusimy ok. 40 minut pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i dusimy wszystko ok. 10 min. Jeśli trzeba, podlewamy wodą. Dodajemy paprykę, a następnie całość doprawiamy. Kiedy warzywa są miękkie, przekładamy do nich miękkie mięso i całość dusimy jeszcze ok. 10 minut, często mieszając.
Składniki: 1 kg żeberek, 0,5 kg marchewki, 0,5 kg papryki, 2 cebule, sól, pieprz, słodka papryka, olej, mąka ziemniaczana.