StoryEditorŚwinie

7 kroków do ograniczenia strat w tuczu świń

11.03.2019., 12:03h
Sytuacja na rynku trzody chlewnej staje się coraz trudniejsza i raczej nie ma szans, by w najbliższym czasie znacząco się poprawiła. Dlatego prelegenci podczas targów Ferma Świń w Łodzi podkreślali zgodnie, że w zaistniałych realiach należy zwracać większą uwagę na kwestie związane z efektywnością chowu i ograniczaniem strat.
Jak wyliczał lekarz weterynarii Krzysztof Pająk, przy cenie zakupu warchlaka wynoszącej 260 zł za sztukę i kosztach paszy na poziomie 270 zł już wydajemy 530 zł, nie wliczając w to profilaktyki, leczenia, opłat za energię, wodę amortyzację itp. Jeżeli za tucznika ważącego 125 kg otrzymamy cenę 4,20 zł za kilogram, da nam to jedynie 525 zł. Zamiast więc zarabiać, ponosimy straty.

Mamy niewielki wpływ na cenę pasz czy kupowanych surowców do ich wytworzenia, podobnie jak na cenę warchlaków nabywanych do tuczu. Możemy natomiast zdecydować, o jakiej genetyce i zdrowotności będą, wymaganych szczepieniach, warunkach ich utrzymania, jaką profilaktykę zdrowotną zastosujemy i czy reagujemy na pojawiające się choroby i problemy w chlewni – twierdził Krzysztof Pająk.

W sytuacji gdy cena żywca wieprzowego jest niska, a koszty przewyższają zyski, należy się zastanowić, jak można ograniczyć straty. Jak podkreślał prelegent, obecnie nie kwestionuje się już wpływu różnych patogenów na efektywność tuczu, a jednocześnie bardzo często nie sprawdza się statusu zdrowotnego kupowanych świń oraz nie pyta o szczepienia, jakim zostały poddane....
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. kwiecień 2024 18:21