StoryEditorBydło mięsne

Czy warto krzyżować bydło limousine z blonde d’aquitaine?

07.01.2021., 09:01h
Jarosław Bazydło zauważył, że najlepsze przyrosty oraz mięsność, jak też bardzo wysoką wagę rzeźną dzięki długiej ramie, uzyskują mieszańce dwóch francuskich ras mięsnych takich jak limousine i blonde d’aquitaine.

Wyjątkowa mięsność tusz mieszańców i fantastyczne przyrosty

Krzyżówki ras mięsnych mają olbrzymi potencjał, uzyskują bardzo dobre przyrosty oraz wybitną mięsność tusz, co ma szczególne znaczenie w typowo towarowych stadach takich jak moje, nastawionych na produkcję bydła rzeźnego, a nie materiału hodowlanego. Dlatego krycie naturalne przy użyciu rozpłodnika rasy limousine uzupełniamy inseminacją nasieniem od buhajów rasy blonde d’aquitaine. Z kolei nasze krowy mamki to głównie sztuki rasy limousine, mieszańce limousine x blonde d’aquitaine oraz mieszańce z rasą charolaise – oznajmił rolnik dodając, że próbował też krzyżować rasę limousine z simentalem. Sztuki te bardzo dobrze przyrastały, ale nie miały jednolitego ubarwienia, a na to szczególną uwagę zwracają kupujący bydło na eksport.

Łagodniejsze i cięższe

Buhaje mieszańcowe rasy limousine i blonde d’aquitaine w tym stadzie wybijają się na stabilnym poziomie 60% mięsności, z kolei te czystorasowe limousine w przedziale 55–60%. Waga rzeźna buhajów mieszańcowych w wieku 20–23 miesięcy jest o 50–80 kg wyższa w stosunku do czystej rasy limousine. Z kole...
Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 15:30