Przedstawiciele krajowej branży drobiarskiej podkreślają, że polskie produkty pochodzenia zwierzęcego podlegają rygorystycznym i jednakowym dla wszystkich krajów UE standardom produkcji i jakości mikrobiologicznej.
StoryEditorPolski drób

Brytyjczycy straszą salmonellą w polskim drobiu. KRD-IG zapewnia: Polskie mięso jest bezpieczne

28.03.2024., 09:30h
Polskie mięso drobiowe jest bezpieczne dla konsumentów i spełnia szereg rygorystycznych kryteriów mikrobiologicznych, będąc pod stałym nadzorem weterynaryjnym. Krajowa Rada Drobiarstwa wydała oświadczenie, w związku z pojawiającymi się od zeszłego roku doniesieniami brytyjskich mediów, o przypadkach zatrucia salmonellą, której źródłem miał być polski drób.

Krajowa Rada Drobiarstwa: "Polskie mięso było, jest i nadal będzie bezpieczne"

Pod koniec zeszłego roku Brytyjska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (Food Standards Agency) poinformowała o ponad 1,3 tys. przypadkach zatruć salmonellą (w tym 5 śmiertelnych) na terenie Wielkiej Brytanii, których bezpośrednią przyczyną miało być spożycie drobiu oraz jaj pochodzących z Polski.

W mediach szybko rozprzestrzeniła się informacja o proponowanym nałożeniu embarga na polskie produkty drobiowe. Do sprawy odniosły się Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza oraz Związek "Polskie Mięso".

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stanowczością oświadczamy, że polskie mięso drobiowe było, jest i nadal będzie bezpieczne. Krajowe standardy produkcyjne wynikają zarówno z rygorystycznych przepisów UE jak i procedur jakościowych wdrożonych przez funkcjonujące w Polsce firmy, bardzo często z zagranicznym kapitałem, również brytyjskim – czytamy w wydanym oświadczeniu.

Przypadki salmonelli to nie tylko problem Polski

Przedstawiciele krajowej branży drobiarskiej podkreślają, że polskie produkty pochodzenia zwierzęcego podlegają rygorystycznym i jednakowym dla wszystkich krajów UE standardom produkcji i jakości mikrobiologicznej, nad którą czuwa Inspekcja Weterynaryjna. Ponadto, Polska od momentu przystąpienia do Unii Europejskiej objęta jest krajowym programem zwalczania Salmonelli w stadach drobiu, którego efekty są systematycznie monitorowane.

Zgodnie z danymi ministerstwa rolnictwa, liczba pozytywnych testów w przypadku broilerów wynosi aktualnie znacznie poniżej 1%, natomiast na prawie 50 tys. przebadanych stad, liczba zakażonych wynosiła jedynie 0,24%.

Polska jest największym producentem drobiu w UE oraz trzecim największym eksporterem na świecie. Ze względu na skalę produkcji i eksportu, zdarzają się notyfikacje w unijnym systemie RASFF (Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach). Jednocześnie, analizując dane RASFF, podkreślamy, że w ostatnim czasie wykryto obecność Salmonelli w dostawach od producentów z następujących krajów: Belgii, Francji, Węgier, Rumunii, Holandii, Litwy i Ukrainy. Pokazuje to jednoznacznie, że nie jest to problem specyficznie polski, co sugerują brytyjskie media – podkreślają Krajowa Rada Drobiarstwa i Związek "Polskie Mięso".

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 09:15