StoryEditorBydło mięsne

Plusy i minusy wczesnego zacielania mięsnych jałówek

04.05.2021., 10:05h
O ile w bydle mlecznym rasy hf obserwujemy tendencje coraz wcześniejszych pokryć jałówek (kiedyś był to 16 miesiąc, dziś 14–15, a nawet 13), to w rasach mięsnych taki trend nie następuje, co może być związane z bardziej ekstensywnym charakterem produkcji wołowiny niż mleka, ale nie tylko.

Kiedy nie stosować wczesnego krycia u jałówek?

Jałówki ras mięsnych dużego kalibru (charolaise, piemontese, blonde d’aquitaine) oraz gorzej wyrośnięte zaciela się później, a ras mniejszych – wcześniej dojrzewających (limousine, hereford, aberdeen angus), przy dobrym żywieniu można kryć wcześniej. Nie wolno stosować wczesnego krycia jałówek w złej kondycji, które nie osiągnęły wymaganych parametrów wzrostu, nie tylko ze względu na ryzyko trudnego porodu. Jałówka musi być wyrośnięta, aby nie ustępowała i nie została zdominowana przez starsze krowy, co nabiera znaczenia tuż po porodzie, kiedy jest narażona na stres związany z nową sytuacją i koniecznością dbałości nie tylko o siebie, ale również o cielę.

Wcześnie zacielone dają małe cielęta

Strategia odpowiednio późnego zacielania jałówek stosowana jest już od ponad 15 lat w Spółdzielczej Agrofirmie Witkowo. Jałówki wszystkich sześciu posiadanych tam ras mięsnych są kryte pomiędzy 20. a 24. miesiącem życia. Zatem cielą się w wieku ok. 30 miesięcy przy średniej masie 700 kg. To daje gwarancję, że będą duże i silne i nie będą przegrywały w rywalizacji stadnej z wieloródka...
Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. październik 2024 11:56