
Przełom w hodowli: FDA zatwierdza genetycznie zmodyfikowane świnie odporne na PRRS
Dzięki niewielkiej zmianie DNA, zwierzęta nie mogą już zostać zakażone wirusem, a urząd uznał tę modyfikację za bezpieczną i skuteczną. Mięso wieprzowe pochodzące od świń odpornych na PRRS nie różni się od mięsa pochodzącego od zwierząt niezmodyfikowanych, co potwierdziły badania, w których przeanalizowano dane dotyczące jakości i składu.
Lata badań zakończone sukcesem. Świnie odporne dzięki jednej zmianie DNA
Decyzja o dopuszczeniu wykorzystania świń w produkcji jest efektem wieloletniej współpracy między Pig Improvement Company (PIC), firmą zajmującą się genetyką i hodowlą trzody chlewnej a FDA.
Pierwsze doniesienia o tym, że zidentyfikowano białko o nazwie CD163, które, jeśli zostanie wyeliminowane z organizmu świń, może teoretycznie uczynić je odpornymi na wirusa pojawiły się już w 2015 roku.
Choroba, która kosztuje miliardy: skala problemu PRRS
To odkrycie może okazać się rewolucyjne, gdyż PRRS to wirusowa choroba wyniszczająca przemysł trzody chlewnej na całym świecie. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Stanowy w Iowa, w latach 2016–2020 była odpowiedzialna za 1,2 mld dolarów strat rocznie w produkcji świń w Stanach Zjednoczonych, co stanowi wzrost o 80% w porównaniu z dekadą wcześniej.
Czytaj więcej: PRRS u świń: jak nadążyć za zmiennością wirusa?
PRRS u świń: więcej antybiotyków, więcej problemów
Wirus PRRS zwiększa zapotrzebowanie na antybiotyki w dotkniętych nim gospodarstwach o ponad 200%. Powoduje gorączkę, problemy z oddychaniem i zaburza rozród świń. Osłabia również układ odpornościowy zwierząt, czyniąc je bardziej podatnymi na wtórne infekcje, które mogą wymagać leczenia antybiotykami.
Schorzenia nie udaje się skutecznie kontrolować za pomocą szczepień, ponieważ wirus łatwo się rozprzestrzenia i równie łatwo mutuje.
Nowa nadzieja dla hodowców: świnie odporne na PRRS
Wykorzystanie odpornych świń mogłoby być rozwiązaniem tego tak kosztownego w produkcji wieprzowiny problemu.
Zatwierdzenie przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków nie oznacza jednak automatycznego wprowadzenia zwierząt do produkcji. Otwiera jednak drzwi do przyszłego wykorzystania, co może radykalnie zmienić branżę produkcji trzody chlewnej.
Według firmy PIC, świnie odporne na PRRS będą dostępne na rynku w USA najwcześniej w 2026 roku. Zdaniem niektórych specjalistów, ponieważ nie zostały jeszcze przetestowane na dużą skalę, rolnicy i lekarze weterynarii nadal powinni stosować wszystkie środki kontroli, które okazały się skuteczne w walce z wirusem.
Dominika Stancelewska