Wprowadzenie fermentowanych śrut białkowych do mieszanek dla loch i prosiąt wpływa korzystnie na odporność zwierząt i zdrowie układu pokarmowego, a tym samym poprawia wyniki produkcyjneDominika Stancelewska
StoryEditorŻywienie świń

Fermentowana śruta pomaga ograniczyć biegunki u tuczników

22.07.2024., 15:00h

Kluczowe dla rozwoju jelit u prosiąt jest wczesne ukształtowanie mikrobioty, która stymuluje dojrzewanie układu pokarmowego, co skutkuje wyższą odpornością na czynniki chorobotwórcze. Na rozwój korzystnych mikroorganizmów wpływa nie tylko żywienie prosiąt, ale także to, co podajemy w paszy lochom.

W artykule przeczytasz:

  • Jak fermentowane śruty wpływają na zdrowie świń?
  • Mniej szkodliwych bakterii w jelicie
  • Zaczynajmy od loch
  • Fermentacja to probiotyki
  • Lepiej zrozumieć rolę włókna

Jak fermentowane śruty wpływają na zdrowie świń?

Wykorzystanie fermentowanej śruty sojowej oraz rzepakowej redukuje stany zapalne jelit oraz liczbę patogennych bakterii. Fermentacja podwyższa wartość pokarmową roślinnych surowców białkowych i obniża zawartość składników antyżywieniowych. Poprawia bezpieczeństwo pasz, gdyż eliminuje szkodliwe bakterie oraz mykotoksyny. Zwiększa także smakowitość paszy.

W surowcu wzrasta produkcja kwasu mlekowego oraz spada pH, co jest bardzo korzystne dla trawienia. Zastosowanie fermentowanych produktów białkowych może ograniczyć występowanie patogennych drobnoustrojów w układzie pokarmowym zwierząt. Dlatego produkty te mogą być elementem poprawy zdrowia świń przy ograniczaniu stosowania antybiotyków.

Jak tłumaczył Jens Legarth z firmy European Protein z Danii podczas Międzynarodowej Konferencji Lekarzy Chorób Świń w Krakowie, nie tylko probiotyki dodawane do pasz wpływają znacząco na zdrowotność świń...

Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 00:30