StoryEditorŚwinie

Jak stres przed ubojem wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

01.02.2023., 12:02h
Żywienie zwierząt i postępowanie z nimi przed ubojem i w czasie transportu będą miały znaczący wpływ na jakość pozyskiwanego mięsa wieprzowego. Nie bez znaczenia jest także stres związany z obrotem świń, który może doprowadzić do znacznych strat masy ciała, a nawet upadków.

Jak wpływ czynników stresogennych wpływa na jakość wieprzowiny?

Ważna jest dbałość o jakość mięsa na każdym etapie jego produkcji: w chlewni, podczas transportu i w rzeźni. Nie chodzi jedynie o jakość pozyskiwanego mięsa, ale również o komfort psychiczny zwierząt. Układ sercowo-oddechowy świń jest niewystarczająco rozwinięty w stosunku do możliwości tych zwierząt. Ich serce stanowi 0,3% masy ciała, podczas gdy u większości zwierząt gospodarskich jest to wartość 1%. Tymczasem podczas transportu i przepędzania zwierząt wzrastają metabolizm, ciśnienie krwi, następuje przyspieszenie akcji serca i ilości oddechów.

Czynniki stresogenne, z którymi zwierzęta spotykają się w drodze do ubojni, to także głód, pragnienie, zagęszczenie, ból spowodowany biciem podczas załadunku i wyładunku, okaleczanie przez inne osobniki, zmiana warunków środowiskowych. Źle przeprowadzony obrót zwierząt (transport oraz skup) mogą przedłużać okres oczekiwania świń na ubój, co sprzyja występowaniu wad mięsa (blade, miękkie, cieknące). Częstotliwość ich ujawniania się jest spowodowana niewłaściwym postępowaniem ze zwierzętami przed ubojem i w j...

Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 15:02