tucz paszaDominika Stancelewska
StoryEditorOpłacalność produkcji świń

Koszty paszy to nawet 70 proc. kosztów chowu świń. Jak poprawić jej pobieranie?

19.09.2023., 15:00h
Współczynnik wykorzystania paszy zależy od kilku czynników, jak status zdrowotny zwierząt, skład paszy, system żywienia, dostęp do wody, zarządzanie, genetyka świń oraz warunki środowiskowe. Wpływają one na poprawę lub pogorszenie efektywności produkcji trzody chlewnej, gdyż szybkie tempo przyrostów w połączeniu z dobrym wykorzystaniem paszy decydują o opłacalności.

Z artykułu dowiesz się:

  • O czym świadczy wysoki FCR w stadzie?
  • Jak poprawić efetywność żywienia świń i od czego ona zależy?
  • Jakie czynniki środowiskowe najbardziej wpływają na niskie pobranie paszy przez świnie?

Czym jest wspóczynnik konwersji paszy i dlaczego warto go monitorować?

W strukturze kosztów produkcji żywca wieprzowego pierwsze miejsce zajmują nakłady na żywienie zwierząt. Koszt paszy może stanowić nawet 70% wszystkich kosztów poniesionych na wyprodukowanie tucznika. Dlatego warto zastanowić się nad efektywnością jej wykorzystania. Współczynnik konwersji paszy FCR (z ang. feed convertion ratio) oznacza ilość zużytej paszy na przyrost kilograma masy ciała zwierzęcia. Współczynnik ten powinien być monitorowany przez każdego producenta świń. Wysoki wiąże się ze zwiększonym zużyciem mieszanki na kilogram przyrostu masy ciała, wydłużonym czasem tuczu i tym samym nieefektywnym wykorzystaniem powierzchni w budynkach inwentarskich, a także pogorszeniem jakości sprzedawanych tuczników, gdyż długi tucz prowadzi do większego otłuszczenia tusz.

Efektywność żywienia w dużej mierze zależy od parametrów paszy, ale ni...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 17:16