StoryEditorŚwinie

Upał w chlewni zwiększa straty rolnika. Jak temu zapobiec?

29.06.2019., 15:06h
Mikroklimat w chlewni wpływa na zdrowie i produkcyjność zwierząt, a mimo to często rolnicy szukając oszczędności przy inwestycji rezygnują z rozwiązań, które pozwalają utrzymać właściwą temperaturę i ochłodzić powietrze w okresie gorącego lata.

Odpowiednia wentylacja to jeden z najważniejszych elementów chlewni

W naszym klimacie musimy mierzyć się z dużymi wahaniami temperatur (od -20 do +40°C), dlatego trzeba przygotować tak budynek, by zwierzęta mogły dobrze funkcjonować zarówno w jednych, jak i w drugich warunkach. Konieczne są specjalne systemy wentylacji, służące poprawianiu jakości powietrza w chlewni. Wentylacja, obok systemu utrzymania, jest najistotniejszym elementem wyposażenia budynku, a skutki niedomagań w tym zakresie można zaobserwować najczęściej poprzez pogorszenie zdrowotności zwierząt. Poza parą wodną i ciepłem w chlewni powstają również szkodliwe gazy, jak dwutlenek węgla, amoniak i siarkowodór, które muszą być usuwane na zewnątrz.

Nie tylko temperatura jest istotna

Aby ustalić czy wentylacja i warunki dla zwierząt są dobre, należy brać pod uwagę trzy parametry jednocześnie: temperaturę, wilgotność oraz prędkość przepływu powietrza. Wilgotność względna dla trzody chlewnej powinna być na poziomie 50–80%. Powyżej tej wartości wzrasta ryzyko chorób. Natomiast poniżej 50% wzrasta poziom pyłu i pojawiają się problemy oddechowe, a także rośnie koszt wentyla...
Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
11. grudzień 2024 18:30