StoryEditorCiekawostki

Highlandy spod Piaseczna - czy na tej rasie krów można zarobić?

25.01.2019., 16:01h
Krowa rasy highland z hodowli Mirosława Kucharskiego, który ceni bydło szkockie górskie za łagodny temperament, imponujący wygląd, ale także duże zdolności adaptacyjne do trudnych warunków bytowych oraz bardzo dobrej jakości mięso. 




Niestety, u nas w kraju rolnicy nadal nie otrzymują dobrych cen za wołowinę od ras ekstensywnych, żywionych na pastwisku, która jest przecież wręcz prozdrowotnym produktem, gdy porównamy ją np. z kurczakiem, którego tucz trwa 3 tygodnie przy wyłącznym udziale pasz przemysłowych.

Więcej o gospodarstwie Mirosława Kucharskiego czytaj w artykule "Highlandy czy salersy – która rasa bydła mięsnego bardziej sprawdza się w polskich warunkach?".




Andrzej Rutkowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 01:58