r e k l a m a

Partner serwisu

Bioasekuracja w praktyce - jak ją zorganizować we własnym gospodarstwie?

Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 22.04.2019r.

Bioasekuracja to jedyny sposób ochrony stad trzody chlewnej przed afrykańskim pomorem świń. To połączenie wszystkich działań podjętych w celu zmniejszenia ryzyka wprowadzenia i rozprzestrzeniania się chorób na poziomie stada, regionu oraz kraju. Stan zdrowotny zwierząt wskazuje na sprawność w zakresie przestrzegania zasad bioasekuracji.

Bioasekuracja najważniejszym elementem ochrony produkcji trzody chlewnej

r e k l a m a

Kontrola chorób nadal jest jednym z najtrudniejszych obszarów dla producentów świń i lekarzy weterynarii na całym świecie. Pojawienie się wirusa afrykańskiego pomoru świń jest czynnikiem, który sprawia, że skuteczna bioasekuracja stała się ważnym elementem w produkcji, do którego przywiązuje się wagę jak nigdy dotąd. Okazało się bowiem, że jest jednym z najważniejszych środków chroniących produkcję trzody chlewnej. Zresztą nie tylko w przypadku tej choroby kluczowa stała się ochrona stad przed chorobami, a nie tak jak wcześniej – leczenie zwierząt ze schorzeń.

Opracowanie i utrzymanie programu bezpieczeństwa biologicznego w stadach trzody chlewnej ma, zdaniem ekspertów, w dzisiejszych czasach kluczowe znaczenie. Celem bioasekuracji jest ochrona stada przed chorobami, a więc po pierwsze zablokowanie lub minimalizowanie transmisji czynników zakaźnych. Po drugie – maksymalizowanie poziomu odporności swoistej. Nie chroni ono przed zakażeniem, ale zabezpiecza przed negatywnymi skutkami infekcji.

r e k l a m a

Strefa brudna i czysta

Każde gospodarstwo jest inne, w związku z czym wymaga innego podejścia do kwestii bezpieczeństwa. Jednak osiągnięcie wysokiego poziomu bioasekuracji niewielkim nakładem finansowym jest możliwe we wszystkich rodzajach stad. Wystarczy dokładnie określić, które procedury są najważniejsze w przypadku ochrony stada przed wprowadzeniem choroby, i wyznaczyć słabe punkty programu bioasekuracyjnego.

Należy zacząć od rozgraniczenia tzw. strefy czystej i brudnej oraz przestrzegania zasad podziału chlewni na różne sektory produkcji, co może zapobiec wprowadzeniu patogenów do stada. Trzeba pamiętać, że tworzenie stref wiąże się również z wyznaczaniem ich granic. Mogą to być wyznaczone bariery fizyczne bądź tymczasowe, mające na celu kontrolę kto i w jaki sposób je przekracza. Takie granice stref mogą być wyraźnymi ograniczeniami, jak na przykład ogrodzenia i bramy otaczające teren gospodarstwa, albo bardziej umownymi, jak na przykład czerwona linia na podłodze wyznaczająca granicę strefy, w której mogą poruszać się pracownicy.

Strefy czyste oznaczają miejsca, gdzie przebywają zwierzęta, które mają być objęte programem zapobiegającym zakażeniom z zewnątrz. W takiej strefie jedynymi obecnymi patogenami są te, które normalnie występują wśród zwierząt stada (zwierzęta o określonym statucie zdrowotnym). Natomiast strefy brudne są obszarami otaczającymi strefy czyste, potencjalnie skażonymi przez patogeny, które nie występują w danym stadzie. W momencie gdy dochodzi do nieprawidłowości na granicach tych stref, znacznie zwiększa się ryzyko wystąpienia nowej choroby.


Bioasekuracja w praktyce - jak ją zorganizować we własnym gospodarstwie?
  • Bioasekuracja w praktyce - jak ją zorganizować we własnym gospodarstwie?
W modelu duńskim w wejściu do strefy czystej w chlewni znajduje się ławka, która stanowi barierę między czystymi i brudnymi obszarami gospodarstwa. Dłonie i buty to elementy potencjalnie najbardziej skażone. Ławka jest punktem, przy którym wymagana jest zmiana obuwia. Bardzo ważne jest, aby po zdjęciu butów stopy nie stawały na brudnym zewnętrznym obszarze. Dopiero wtedy można wejść do strefy pośredniej tylko w skarpetach. Unikanie tego kontaktu zapobiegnie potencjalnemu zanieczyszczeniu odzieży i butów. Przed zdjęciem obuwia należy w miarę możliwości ubranie zewnętrzne także zawiesić w strefie brudnej. Po umyciu rąk można ubrać się w czystą odzież fermową znajdującą się po drugiej stronie ławki, czyli w tzw. strefie czystej, oraz założyć czyste obuwie fermowe.

  • Trzy główne elementy bioasekuracji:

    1. Segregacja: wyznaczanie granic stref, aby ograniczyć możliwość przeniesienia zakażenia (zakażone zwierzęta, skażone materiały) do miejsc wolnych od patogenu.

    2. Mycie: usuwanie widocznych zabrudzeń z przedmiotów (pojazdy, sprzęt), które muszą zostać wprowadzone na teren gospodarstwa.

    3. Dezynfekcja: przy odpowiednim zastosowaniu umożliwia inaktywację każdego patogenu, wciąż obecnego na przedmiotach, które zostały wcześniej poddane procesowi mycia.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody