r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak stres okołoporodowy u lochy wpływa na żywotność prosiąt?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 04.05.2020r.

Etapem szczególnie ważnym w życiu loch jest okres okołoporodowy, podczas którego może występować tak zwany stres oksydacyjny. Efektem stresu poporodowego są m.in. bezmleczność oraz stany zapalne wymienia i dróg rodnych, jak też uduszenia śródmaciczne prosiąt. Wpływa to na zwiększenie liczby martwych urodzeń i odchów prosiąt.

r e k l a m a

Problemy w okresie okołoporodowym mogą doprowadzić do bezmleczności macior, która odbija się przede wszystkim na odchowie prosiąt, gdyż upadki mogą sięgać nawet do 80%. Choroby gruczołu mlekowego są wywoływane głównie przez czynniki zakaźne i można je skutecznie minimalizować, przestrzegając higieny. Dlatego wymagane jest przygotowanie czystego i suchego kojca porodowego. Zapalenie wymienia często występuje łącznie z zapaleniem macicy i może przybierać postać bezmleczności poporodowej, choć nie zawsze.

Aby zapobiegać stanom zapalnym i schorzeniom wymienia i dróg rodnych, około 7 dni przed porodem wprowadza się zmiany w dawce pokarmowej loch, tak by obniżyć pH moczu. Zmniejsza to częstotliwość występowania gorączki poporodowej oraz infekcji dróg moczowych. Obniżanie bilansu kationowo-anionowego sprzyja też wydłużeniu okresu użytkowania loch i zwiększa ich plenność. Najprostszym sposobem obniżenia pH moczu jest wymieszanie pół na pół mieszanki paszowej dla lochy karmiącej z jęczmieniem. Lepsze efekty można jednak uzyskać, stosując dodatkowo gotowe produkty z firm paszowych.

Wysłodka suszona polecana dla loch

Normalna wartość pH moczu u loch wynosi około 7,5. Jej obniżenie można osiągnąć przez redukcję kationów z odczynem alkalicznym (wapń, magnez, potas i sód) przy równoczesnym zwiększeniu w mieszance anionów z odczynem kwaś-nym (fosfor, chlorek). Działanie obniżające wartość pH mają niskokationowe pasze, jak zboże, otręby pszenne, drożdże piwne i kiszonka z rozdrobnionych kolb kukurydzy (CCM). ..

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody