r e k l a m a

Partner serwisu

Nowe, niższe dawki miedzi w pasach dla prosiąt. Od kiedy i jakie mogą być nowe dawki?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 28.01.2019r.

Komisja Europejska zmieniła rozporządzenie w sprawie ilości miedzi w paszach dla prosiąt. Obecnie dopuszczalna zawartość to 170 mg miedzi na kilogram paszy dla świń w wieku do 12 tygodni. W późniejszym wieku dla wszystkich grup można stosować 25 mg/kg. Od 13 sierpnia maksymalna dopuszczalna zawartość miedzi w paszy dla prosiąt zgodnie z nowym rozporządzeniem (UE) 2018/1039 zostanie drastycznie zmniejszona.

Obniżenie limitów w celu ochrony gleby przed metalami ciężkimi

r e k l a m a

Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz uzgodnił skorygowanie maksymalnych dozwolonych poziomów miedzi w paszach dla prosiąt. Pierwotną propozycją było obniżenie poziomu do 25 mg/kg dla wszystkich grup wiekowych trzody chlewnej – w dużej mierze w celu ochrony gleby przed zwiększonymi stężeniami metali ciężkich. Po ponad rocznej debacie na temat nowych limitów Komitet ostatecznie zgodził się, że udział tego pierwiastka należy zmniejszyć z obecnego poziomu 170 mg/kg do 150 mg/kg dla świń w wieku do 4 tygodni po odsadzeniu oraz do 100 mg/kg od 4. do 8. tygodnia po odsadzeniu. W dalszym okresie tuczu można stosować do 25 mg/kg.

Kiedy wchodzą nowe limity w życie?

Podane wartości odnoszą się do miedzi całkowitej, czyli miedzi z premiksów plus z pozostałych komponentów paszowych, takich jak zboża, śruty poekstrakcyjne itp. Nowe zasady wchodzą w życie zależnie od rodzaju produkcji:
  • 13 lutego 2019 roku w przypadku nowych mieszanek mineralno-witaminowych i premiksów;
  • 13 sierpnia 2019 roku w przypadku mieszanek paszowych dla zwierząt.

Najpóźniej do 13 sierpnia 2020 roku pasze wyprodukowane zgodnie ze starymi przepisami muszą zostać zużyte.

Konsekwencje po odsadzeniu

Zdaniem ekspertów prawdopodobne jest, że w niedalekiej przyszłości Komisja Europejska ponownie obniży zawartość miedzi w paszach. Już można przeczytać we wspomnianym wyżej rozporządzeniu, że „Mając na celu dalszą redukcję, przy przeprowadzaniu następnego przeglądu najwyższej zawartości w celu osiągnięcia maksymalnego poziomu 25 mg/kg w odniesieniu do prosiąt bezpośrednio po odsadzeniu, należy zachęcać podmioty działające na rynku pasz oraz instytucje badawcze do gromadzenia nowych danych naukowych dotyczących wpływu poziomów zaleconych przez Urząd na zdrowie i dobrostan prosiąt oraz do szybkiego zbadania stosowania i skuteczności alternatyw dla suplementacji miedzią”.

Korzystny wpływ większej zawartości miedzi na wydajność produkcji w okresie poodsadzeniowym związany jest z większym pobraniem paszy i zmniejszeniem biegunek u prosiąt. Eksperci sprawdzili, że obniżenie poziomu miedzi ze 160 mg/kg do 15 mg/kg 14 dni po odsadzeniu spowodowało spadek średnich dziennych przyrostów o 20% i wzrost odsetka biegunek w porównaniu z grupą kontrolną, u której obniżenie poziomu miedzi nastąpiło po 28 dniach od odsadzenia. Z tego powodu ważne jest, aby poszukiwać nowych rozwiązań, które można wdrożyć w celu zwiększenia pobrania paszy po odsadzeniu i poprawy zdrowotności jelit.


Fot. Dominika Stancelewska
  • Stosowanie wyższych poziomów miedzi w paszach miało na celu zmniejszenie problemów trawiennych u prosiąt po odsadzeniu

W krajach takich, jak Holandia udowodniono skuteczność różnych strategii żywieniowych ukierunkowanych na promowanie lepszego zdrowia jelit bez stosowania antybiotyków i minerałów (cynku i miedzi). Strategie te obejmują stosowanie małych stężeń białka w paszy w połączeniu z wykorzystaniem wysokostrawnych surowców paszowych i syntetycznych aminokwasów oraz zastosowanie odpowiedniego poziomu korzystnego włókna. Ma to sprzyjać szybszemu rozwojowi i dojrzewaniu przewodu pokarmowego oraz zmniejszeniu namnażania się patogenów u prosiąt w okresie po odsadzeniu.

Według żywieniowców wydaje się godne polecenia stosowanie dwóch różnych pasz po odsadzeniu – do 2.–4. tygodnia i od 5. do 8. tygodnia po odsadzeniu z odpowiednio dobraną do wieku i dojrzałości jelitowej prosiąt zawartością miedzi, białka, energii i włókna.

Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody