Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Produkcja żywca coraz mniej opłacalna - jak sobie radzą rolnicy z Mazowsza?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 26.02.2019r.

Kamil Pytel z miejscowości Hruszew w gminie Platerów w powiecie łosickim wspólnie z bratem Dominikiem prowadzi gospodarstwo, w którym jedną z gałęzi jest produkcja trzody chlewnej w cyklu zamkniętym, a drugą – produkcja roślinna. Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej zmusiła rolnika do poszukiwania sposobu na uzyskanie jak największego dochodu z hektara produkcji roślinnej.

Brokuły ratują gospodarstwo

Rośliną, która pomaga utrzymać gospodarstwo przy niskich cenach żywca wieprzowego, jest brokuł. Rolnik z roku na rok zwiększa powierzchnię upraw tego warzywa.

Jest bardzo pracochłonna, ale pozwala utrzymać gospodarstwo w obliczu zapaści w produkcji trzody – mówi Kamil Pytel.

Gospodarz podkreśla, że sytuacja producentów trzody chlewnej jest bardzo trudna i wielu z nich może zrezygnować z tej produkcji.

Jesteśmy w dobrej sytuacji, gdyż większość budynków, w których utrzymujemy świnie, już się zamortyzowała. Chlewnie zmodernizowaliśmy prawie dwadzieścia lat temu. Są jednak rolnicy, którzy niedawno je budowali lub modernizowali. Często mają niespłacone kredyty, co dodatkowo pogarsza ich sytuację finansową. Przy obecnych cenach to duże utrudnienie. Uważam więc, że takie gospodarstwa mogą zlikwidować produkcję trzody świń – twierdzi rolnik.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a