Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Koniec roku na Fonterze z wynikiem dodatnim

Pieniądze i Prawo Informacje rynkowe
Data publikacji 02.01.2019r.

GDT zakończyła ten rok wynikiem dodatnim. Indeks cen produktów mlecznych na aukcji 18 grudnia wzrósł o 1,7%. Sprzedano ich ok. 36 tys. t, czyli nieco mniej niż na aukcji z 4 grudnia. Zdrożały wszystkie produkty mleczne za wyjątkiem kazeiny, która staniała o 2,1% osiągając średnią cenę na poziomie 5056 dolarów/t.

Najsilniej zyskało na wartości masło

Sprzedano je za 3928 dolarów/t, czyli o 4,9% drożej. Dla porównania, przed rokiem wyceniano je na GDT na ponad 500 dolarów/t więcej.

r e k l a m a



O 4% do 4936 dolarów/t wzrosły notowania bezwodnego tłuszczu mlecznego. Z kolei 3,4% zyskało na wartości odtłuszczone mleko w proszku, zbyto je za 2042 dolarów/t. W stosunku do poprzedniej aukcji o 2,2% do 3263 dolarów/t poszły w górę ceny sera cheddar.

O 1,6% do 935 dolarów/t wzrosły ceny laktozy, a 0,3% do 2674 dolarów/t ceny pełnego mleka w proszku.

dr Magdalena Szymańska
(Fot. Pixabay)

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a