Mniej mleka w Unii Europejskiej

Pieniądze i Prawo
Data publikacji 04.09.2017r.

Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w pierwszej połowie 2017 r. do mleczarni w UE dostarczono 79,2 mln t mleka, czyli o 0,6% mniej niż w analogicznym okresie 2016 r. Warto jednak zauważyć, że o ile w I kwartale br. dostawy mleka w UE były jeszcze o 2,3% mniejsze w relacji rocznej, to już w II kw. 2017 r. odnotowano ich wzrost – o 1,0% wobec II kw. 2016 r., podaje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Najgłębszy, w relacji rocznej, spadek wolumenu dostaw w I połowie 2017 r. odnotowano w przypadku Niemiec, gdzie zmniejszyły się one o 532 tys. t. Producenci z Francji dostarczyli do zakładów mleczarskich o 371 tys. t mleka mniej niż w I połowie 2016 r. W Wielkiej Brytanii spadek ten wyniósł 69 tys. t, a w Holandii 37 tys. t. Największy wzrost dostaw zaobserwowano natomiast w przypadku Irlandii (o 242 tys. t), Polski (o 231 tys. t) i Włoch (o 169 tys. t).


Według danych KE produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) w pierwszej połowie br. wyniosła 790 tys. t i była o 10,4% mniejsza niż w analogicznym okresie 2016 r., głównie z powodu spadku produkcji we Francji (o 31 tys. t) i w Niemczech (o 29 tys.t).

Produkcja masła w I połowie 2017 r. była o 6,0% mniejsza niż w I półroczu 2016 r. i wyniosła 1,1 mln t. Co istotne, dynamika spadku w II kw. przyspieszyła, wyniosła 7,9% (r/r) wobec 4,0% (r/r) spadku w I kw. br. Mniej masła wyprodukowano szczególnie we Francji (o 22 tys. t), Niemczech (o 19 tys. t) oraz Holandii (o 14 tys. t).

Kontynuowana jest natomiast spadkowa tendencja w produkcji mleka pitnego, którego wytworzono o 2,2% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. ms

Partner serwisu