StoryEditorPorady

Co zmienić, żeby rozwijać produkcję mleka ekologicznego w Polsce?

06.02.2019., 11:02h
25 stycznia br. w siedzibie KZSM Zw. Rew. z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa I Rozwoju Wsi (MRiRW) odbyło się spotkanie dotyczące problematyki związanej z produkcją i przetwórstwem mleka ekologicznego w Polsce. W spotkaniu ze strony MRiRW wzięli udział: Michał Rzytki – dyrektor w Departamencie Jakości i Promocji Żywności MRiRW, Bartosz Pytlak – naczelnik z Wydziału Rolnictwa Ekologicznego MRiRW oraz dr.  Józef Tyburski z Rady Rolnictwa Ekologicznego.

Rynek produktów ekologicznych w Polsce cały czas się rozwija

Spotkanie otworzył Waldemar Broś, prezes zarządu KZSM Zw. Rew. który wraz z Wojciechem Wilamowskim, przewodniczącym rady KZSM Zw. Rew. przywitał uczestników spotkania – przedstawicieli spółdzielni mleczarskich oraz producentów mleka ekologicznego, jak również organizacji ekologicznych.

Prelegentem spotkania był Michał Rzytki z MRiRW, który przedstawił i scharakteryzował główne aspekty funkcjonowania produkcji mleka ekologicznego w Polsce, w tym m.in.:
  • ramy prawne,
  • działania MRiRW w celu zwiększenia produkcji ekologicznej,
  • dane dot. ekologicznej produkcji mleczarskiej.

W związku z tym, że rynek produktów ekologicznych cały czas się rozwija a podaż na mleko ekologiczne jest w Polsce ograniczona, MRiRW chce podjąć działania mające na celu zmianę tego stanu rzeczy.



  • Na zdjęciu od lewej: Michał Rzytki, Bartosz Pytlak z Departamentu Jakości i Promocji Żywności MRiRW, dr Józef Tyburski z Rady Rolnictwa Ekologicznego, Waldemar Broś – prezes zarządu KZSM, Wojciech Wilamowski – przewodniczącym rady KZSM

W czasie dyskusji wskazano na największe problemy i bariery związane z produkcją mleka ekologicznego w Polsce,  do których należą m.in.:
  • duże rozdrobnienie gospodarstw ekologicznych i ich b. mała powierzchnia,
  • mała liczba krów w systemie produkcji ekologicznej,
  • wysokie koszty związane z transportem mleka od producenta do przetwórcy, utrudniony i zaburzony łańcuch dostawy mleka do spółdzielni,
  • wysokie koszty producentów mleka ekologicznego m.in. koszty pasz ekologicznych dla krów itp.,
  • polscy przetwórcy w związku z ograniczoną podażą mleka ekologicznego w Polsce, są zmuszeni do jego sprowadzania m.in. z Litwy i Słowacji,
  • zbyt mała liczba odbiorców produktów ekologicznych m.in. z powodu wysokich cen,
  • duże sieci handlowe stosują b. wysokie marże na tego typu produkty,
  • żądanie dużych sieci handlowych dużych dostaw produktów ekologicznych,
  • wsparcia państwa w postaci dopłat dla producentów jest symboliczne,
  • niejednoznaczne, rygorystyczne i skomplikowane przepisy prawa i systemy certyfikacji producentów,
  • mały asortyment dostępnych produktów ekologicznych, 
  • stosunkowa mała wiedza konsumentów na temat produktów ekologicznych,
  • długi i skomplikowany  czas konwersji z gospodarstwa konwencjonalnego na ekologiczne,
  • mniejsza wydajność krów w systemie produkcji ekologicznej.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 08:33