r e k l a m a

Partner serwisu

Porównanie hali z robotem - który system doju jest lepszy?

Polskie mleko Porady
Data publikacji 26.02.2018r.

Przejście z utrzymania na uwięzi do wolnostanowiskowego znacząco poprawia warunki bytowania krów oraz umożliwia dój w hali udojowej. Dój w hali poprawia warunki i wydajność pracy, a także poprawia higienę doju. Warunki higieniczne doju mają bezpośredni wpływ na stan zdrowotny wymienia oraz jakość higieniczną mleka.

Szczytowym osiągnięciem w zakresie doju jest robot udojowy. Pierwszy w świecie robot udojowy został skonstruowany w firmie Lely, a pierwszy egzemplarz zaczął doić w gospodarstwie rolnika w Holandii w 1992 r. Minęło więc już 25 lat, a obecnie roboty udojowe produkuje osiem firm. Najwięcej robotów udojowych użytkowanych jest w krajach Europy Zachodniej.

r e k l a m a



W Polsce pierwsze roboty zaczęły pracę w 2008 r. W dalszym ciągu jest to rozwiązanie nowe i podlega udoskonalaniu oraz ocenie przez użytkowników. Mimo nazwy, „robot”, efekty w oborze zależą od szeregu czynników jak żywienie, utrzymanie oraz człowieka.

Niniejszy artykuł stanowi efekt opracowania wyników uzyskanych w oborach zarządzanych przez autorów artykułu.

Materiał do badań stanowiły dwie obory należące do Przedsiębiorstwa Rolnego Długie Stare Spółka z o.o. w powiecie leszczyńskim. W jednej z obór w Wilkowicach – w dalszej części oznaczonej skrótowo „W” – krowy dojone są w hali udojowej rybia ość. W drugiej krowy dojone są robotami firmy Lely, w dalszej części oznaczona skrótowo „N”. Porównanie technologii obór przedstawiono w tab. 1.


Tab. 1. Podstawowa charakterystyka systemu utrzymania, organizacji stada i ciągów funkcjonalnych
Wyszczególnienie Obora
W – konwencjonalna N – nowoczesna
System utrzymania krów w fazie laktacji wolnostanowiskowy, w boksach legowiskowych ścielonych, z podłogą pełną na korytarzach
Organizacja stada grupy technologiczno--żywieniowe po 40–55 krów, wydzielona grupa pierwiastek 4 równoległe grupy:
2 – po ok. 100–110
2 – po ok. 50–55 krów w grupie. Zwierzęta w różnych fazach laktacji i wydajności mleka
Ciąg funkcjonalny doju:
− rozwiązanie
– liczba stanowisk
– krotność
– urządzenie fermy
hala udojowa rybia ość
2 x 8
dwukrotny
Westfalia
roboty udojowe
2+1, 2+1,
zmienna – zróżnicowana indywidualnie
Lely
 Ciąg funkcjonalny żywienia TMR dla grup, dla pierwiastek rozliczenie na produkcję mleka:
a) w 1 miesiącu laktacji – 30 kg
b) w 2–7 miesiącu – 37 kg
c) powyżej 7 miesiąca
– 32 kg
PMR dla stada, dawka rozliczona na produkcję 25 kg mleka. Dodatek paszy treściwej dla wszystkich krów w trakcie doju – zróżnicowana ilość w zależności od wydajności dobowej mleka
Ciąg funkcjonalny usuwania obornika z korytarzy:
– sposób
– krotność na dobę
spychacz czołowy na ciągniku
jednokrotnie
zgarniak „delta” sześciokrotnie


W dążeniu do poprawnego porównania systemów doju starano się wyeliminować możliwie najwięcej pozostałych czynników tak środowiskowych, jak i genetycznych oraz wprowadzono ograniczenia czasowe. W obu oborach były krowy pochodzące z własnej centralnej wychowalni jałówek. Pasze gospodarskie pochodziły z tych samych pól i były jednakowo konserwowane. Również takie same pasze treściwe skarmiano w obu oborach. Porównanie ograniczono do krów pierwiastek wycielonych w 2014 r. Liczba krów, które miały 305-dniową laktację wyniosła w oborze W-58, a w oborze N-123. Wydajność obu stad była zbliżona (tab. 2), wysoka – ponad 10 tys. kg mleka od krowy rocznie.


Tab. 2. Przeciętna wydajność krów w stadach w latach 2014–2015
Stado Rok Przeciętna liczba krów Wydajność - kg Zawartość - %
mleka tłuszczu białka tłuszczu białka
W 2014 209,8 10 271 398 349 3,87 3,40
2015 210,1 11 070 400 368 3,61 3,32
N 2014 325,0 11 302 419 379 3,71 3,35
2015 369,1 11 256 417 376 3,70 3,34

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 3 stron.

Czytaj dalej

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a