StoryEditorPorady

Porównanie hali z robotem - który system doju jest lepszy?

23.02.2018., 16:02h
Przejście z utrzymania na uwięzi do wolnostanowiskowego znacząco poprawia warunki bytowania krów oraz umożliwia dój w hali udojowej. Dój w hali poprawia warunki i wydajność pracy, a także poprawia higienę doju. Warunki higieniczne doju mają bezpośredni wpływ na stan zdrowotny wymienia oraz jakość higieniczną mleka.
Szczytowym osiągnięciem w zakresie doju jest robot udojowy. Pierwszy w świecie robot udojowy został skonstruowany w firmie Lely, a pierwszy egzemplarz zaczął doić w gospodarstwie rolnika w Holandii w 1992 r. Minęło więc już 25 lat, a obecnie roboty udojowe produkuje osiem firm. Najwięcej robotów udojowych użytkowanych jest w krajach Europy Zachodniej.

W Polsce pierwsze roboty zaczęły pracę w 2008 r. W dalszym ciągu jest to rozwiązanie nowe i podlega udoskonalaniu oraz ocenie przez użytkowników. Mimo nazwy, „robot”, efekty w oborze zależą od szeregu czynników jak żywienie, utrzymanie oraz człowieka.

Niniejszy artykuł stanowi efekt opracowania wyników uzyskanych w oborach zarządzanych przez autorów artykułu.

Materiał do badań stanowiły dwie obory należące do Przedsiębiorstwa Rolnego Długie Stare Spółka z o.o. w powiecie leszczyńskim. W jednej z obór w Wilkowicach – w dalszej części oznaczonej skrótowo „W” – krowy dojone są w hali udojowej rybia ość. W drugiej krowy dojone są robotami firmy Lely, w dalszej części oznaczona skrótowo „N”. Porównanie technologii obór przedstawiono w tab. 1.


Tab. 1. Podstawowa charakterystyka systemu utrzymania, organizacji stada i ciągów funkcjonalnych
Wyszczególnienie Obora
W – konwencjonalna N – nowoczesna
System utrzymania krów w fazie laktacji wolnostanowiskowy, w boksach legowiskowych ścielonych, z podłogą pełną na korytarzach
Organizacja stada grupy technologiczno--żywieniowe po 40–55 krów, wydzielona grupa pierwiastek 4 równoległe grupy:
2 – po ok. 100–110
2 – po ok. 50–55 krów w grupie. Zwierzęta w różnych fazach laktacji i wydajności mleka
Ciąg funkcjonalny doju:
− rozwiązanie
– liczba stanowisk
– krotność
– urządzenie fermy
hala udojowa rybia ość
2 x 8
dwukrotny
Westfalia
roboty udojowe
2+1, 2+1,
zmienna – zróżnicowana indywidualnie
Lely
 Ciąg funkcjonalny żywienia TMR dla grup, dla pierwiastek rozliczenie na produkcję mleka:
a) w 1 miesiącu laktacji – 30 kg
b) w 2–7 miesiącu – 37 kg
c) powyżej 7 miesiąca
– 32 kg
PMR dla stada, dawka rozliczona na produkcję 25 kg mleka. Dodatek paszy treściwej dla wszystkich krów w trakcie doju – zróżnicowana ilość w zależności od wydajności dobowej mleka
Ciąg funkcjonalny usuwania obornika z korytarzy:
– sposób
– krotność na dobę
spychacz czołowy na ciągniku
jednokrotnie
zgarniak „delta” sześciokrotnie


W dążeniu do poprawnego porównania systemów doju starano się wyeliminować możliwie najwięcej pozostałych czynników tak środowiskowych, jak i genetycznych oraz wprowadzono ograniczenia czasowe. W obu oborach były krowy pochodzące z własnej centralnej wychowalni jałówek. Pasze gospodarskie pochodziły z tych samych pól i były jednakowo konserwowane. Również takie same pasze treściwe skarmiano w obu oborach. Porównanie ograniczono do krów pierwiastek wycielonych w 2014 r. Liczba krów, które miały 305-dniową laktację wyniosła w oborze W-58, a w oborze N-123. Wydajność obu stad była zbliżona (tab. 2), wysoka – ponad 10 tys. kg mleka od krowy rocznie.


Tab. 2. Przeciętna wydajność krów w stadach w latach 2014–2015
Stado Rok Przeciętna liczba krów Wydajność - kg Zawartość - %
mleka tłuszczu białka tłuszczu białka
W 2014 209,8 10 271 398 349 3,87 3,40
2015 210,1 11 070 400 368 3,61 3,32
N 2014 325,0 11 302 419 379 3,71 3,35
2015 369,1 11 256 417 376 3,70 3,34

Część doświadczalna

W obu oborach przeciętna wydajność od krowy – pierwiastki, w pierwszym miesiącu laktacji była bardzo zbliżona; 31,2  kg w oborze konwencjonalnej i 31,6  kg w oborze nowoczesnej. Również maksymalną wydajność osiągnęły krowy w trzecim miesiącu laktacji. Przy czym wyższą wydajność uzyskano w oborze N – 37,5 kg, w porównaniu do obory W – 34,4 kg.




Przez całą laktację wyższa była wydajność w oborze N. Początkowo różnica wynosiła około 3 kg i stopniowo zmniejszała się, by pod koniec laktacji wynieść około 1 kg na dzień.

Różnice w dobowej wydajności mleka znalazły potwierdzenie w wydajności tak za 100 jak 305 dni laktacji (tab. 3). Różnica za 100 dni wyniosła 214 kg, a za 305 dni 615 kg.


Tab. 3. Wydajność krów pierwiastek za 100 i 305 dni laktacji w badanych oborach
Dni laktacji Obora Wydajność - kg Zawartość - %
mleka tłuszczu białka tłuszczu białka
100 W 3319 123,1 105,7 3,73 3,20
N 3533 125,2 108,9 3,56 3,10
różnica 214 2,1 3,2 -0,17 -0,10
305 W 9778 371,5 325,2 3,84 3,35
N 10 393 368,0 337,1 3,58 3,28
różnica 615 -3,5 11,9 -0,26 -0,07


Zawartość tłuszczu i białka w mleku nieco wyższa była u krów w oborze konwencjonalnej, w porównaniu do obory nowoczesnej. Przyczynę tego trudno określić. Możliwe, że wpływ miała różnica w wydajności mleka, gdyż z reguły ze wzrostem ilości mleka zmniejsza się zawartość składników. Wydajność kg tłuszczu i białka za 100 dni była nieco większa w oborze N aniżeli W.

Wydajność kg tłuszczu i białka za 305 dni w oborze nowoczesnej była nieco mniejsza – o 3,5 kg, aniżeli w oborze konwencjonalnej. Natomiast wydajność kg białka była o 11,9 kg większa w oborze N, w porównaniu do obory W.

Przydatność mleka do spożycia i przetwórstwa zależy od jego jakości higienicznej, w tym od jakości cytologicznej. Określa się ją poprzez liczbę komórek somatycznych w mleku, w skrócie LKS, wyrażanej w tysiącach w ml mleka.

Wartości dla całego stada, obejmujący okres badań – cały 2014 r. i pierwsza połowa 2015  r. przedstawiono w tab. 4.


Tab. 4. Jakość cytologiczna mleka zbiorczego w oborach w okresie prowadzenia badań (01.2014–30.06.2015)
LKS w tys. ml Ocena słowna Liczba obserwacji w oborze
W N
Do 150 bardzo dobra - -
151–250 dobra - 6
251–399 zadowalająca 10 7
400–500 zła 7 4
≥501 bardzo zła - -
Razem 17 17


Lepszej jakości mleko uzyskano w oborze nowoczesnej, 6-krotnie mleko zbiorcze było dobrej i 7-krotnie zadowalającej jakości. Łącznie 13-krotnie 100% udojonego mleka nadawało się do sprzedaży. W oborze konwencjonalnej taka możliwość była w 10 miesiącach. Lepsze mleko uzyskano w oborze nowoczesnej, szczególnie w pierwszych i drugich 100 dniach laktacji. W oborze nowoczesnej bardzo dobre mleko z LKS poniżej 100 tys. w ml, stanowiło 75 % w pierwszych 100 dniach i 64,9 % w drugich 100 dniach laktacji. W oborze konwencjonalnej takiego mleka uzyskano znacznie mniej; 0 20% w pierwszych i o 10% w drugich stu dniach laktacji. Bardzo zbliżony udział stwierdzono pod koniec laktacji w obu oborach.

Udziały mleka z LKS wskazujący na podkliniczny stan zapalny wymienia – tj. powyżej 400 tys. w ml oraz kliniczne zapalenie wymienia – tj. powyżej 800 tys. w ml, były bardzo zbliżone w obu oborach w przebiegu całej laktacji.

Równocześnie należy zaznaczyć, że procent wymion z mastitis w obu oborach był niski. Jakość cytologiczna mleka w oborze z robotami była lepsza na początku i w środku laktacji oraz podobna pod koniec laktacji w porównaniu do obory konwencjonalnej.

Podsumowanie

Analizę wpływu systemu doju przeprowadzono w dwu stadach o wysokiej wydajności i dobrej jakości cytologicznej mleka.

Oba stada należą do czołowych w kraju. Porównywano produkcyjność pierwiastek, która także była wysoka, około 10 tys. kg mleka za 305-dniową laktacją. Wykazano, że pierwiastki użytkowane w oborze z robotem, w porównaniu z dojem w hali: 
  • uzyskały wyższą wydajność – o 600 kg za 305-dniową laktacją
  • mleko było lepszej jakości cytologicznej, szczególnie w początkowej i środkowej części laktacji uzyskano więcej mleka bardzo dobrego – o LKS poniżej 100 tys. w ml.
Stanisław Winnicki, Karol Polaszek, Witold Glapa, Marek Koczorowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 23:00