StoryEditorWiadomości rolnicze

Fonterra przełamała złą passę?

20.10.2014., 12:10h
Po trzech miesiącach spadków na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairy Trade, 15 października br. średnia cena dla wszystkich produktów mlecznych ze wszystkich kontraktów terminowych wzrosła. W stosunku do ostatniej aukcji indeks cen wzrósł o 1,4%. Poprzednia odbyła się 1 października br. Indeks cen spadł wtedy o ponad 7%.   

Biorąc pod uwagę ostatnie lata, tak niskie indeksy odnotowywano w połowie maja 2012 r. Przypomnijmy, iż trend spadkowy na platformie Fronterry utrzymuje się już od lutego br. Aby go przełamać, średnia cena wszystkich produktów we wszystkich kontraktach musiałaby wzrosnąć bardziej zdecydowanie i utrzymać się przez następne sesje. Kolejna aukcja na platformie GDT odbędzie się 4 listopada br. 

Na najnowszej aukcji najwięcej, bo aż o 7,4% (do 3346 dolarów/t) zdrożał bezwodny tłuszcz mleczny. O 4,3% podrożała serwatka. Za tonę tego produktu oferowano 1225 euro/t. 

O 3,9% do 2614 dolarów/t wzrosła cena masła. Aby nadrobić straty sprzed miesiąca, musiałaby wzrosnąć jeszcze o 84 dolary/t. Ostatnie odbicie ceny masła (z 2800 do 2940 dolarów/t) miało miejsce na aukcji 19 sierpnia br. 

O ponad 3%, do 2503 dolarów/t, zdrożało pełne mleko w proszku (PMP). Jest ono jednak jeszcze o 189 dolarów/t tańsze niż na aukcji, która odbyła się 16 września br. Na początku stycznia PMP było wylicytowane na 4934 dolarów/t, hossa trwała do 18 lutego. Od tego momentu pełne mleko w proszku ma tendencję spadkową z niewielkimi odchyleniami w górę. 

Odtłuszczone mleko w proszku (OMP) staniało natomiast o 3,6% do 2462 dolarów/t. Przed miesiącem wylicytowano je na 2619 dolarów/t, natomiast na pierwszej aukcji w październiku na 2540 dolarów/t. 

 

ms

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 08:07