r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak zagospodarować zielonki z poplonów

Uprawa
Data publikacji 24.07.2017r.

Gospodarstwa bezinwentarzowe wykorzystują rośliny poplonowe na zielony nawóz lub mulcz. Gospodarstwa zajmujące się chowem i hodowlą bydła mlecznego i opasowego przeznaczają je na paszę. W tym drugim przypadku istotne są informacje na temat wartości roślin poplonowych i to, jaki plon możemy uzyskać z poplonów? O czym trzeba wiedzieć przy skarmianiu zielonek poplonowych i jakich zasad przestrzegać, aby przypadkiem nie zaszkodzić wydajności krów?

r e k l a m a

Zawierają dużo wody

Poplony, jak wszystkie zielonki, mają mało suchej masy i koniecznie przy ich skarmianiu należy podawać krowom siano lub słomę. W niektórych występują też substancje antyżywieniowe. Dlatego zielonki z poplonów nie mogą stanowić monodiety i trzeba je wprowadzać do żywienia stopniowo, aby przyzwyczaić mikroflorę żwacza do trawienia nowej paszy. Zielonki (kiszonki) z poplonów to pasze dobre, ale okazjonalne, których wypas lub zadawanie ściętej zielonki trwać może do kilku tygodni. Poplony, jako pewna rezerwa w bilansie paszowym, powinny być raczej przeznaczane do żywienia innych grup produkcyjnych bydła niż krów mlecznych.

Zasadniczym czynnikiem decydującym o wartości i jakości paszy uzyskiwanych z poplonów jest termin ich zbioru oraz – przy zbiorze mechanicznym i dowożeniu paszy do gospodarstwa – stopień rozdrobnienia. W późniejszych fazach rozwojowych roślin występują zmiany w ich składzie chemicznym. Sukcesywnie, w miarę starzenia się roślin, maleje w nich zawartość związków azotowych (białka ogólnego) i zwiększa zawartość włókna surowego, szczególnie ligniny. Pogarsza się też smakowitość karmy.

Mieszanki grochu z facelią należy zbierać, gdy facelia osiągnie wzrost ok. 30 cm, zanim zwiąże pąki i zakwitnie. W fazie jak na zdjęciu facelia jest już zdrewniała

Kapusta pastewna

r e k l a m a

Jest jedną z najwydajniejszych roślin pastewnych. Można ją wypasać przy wysokości roślin ok. 60 cm. W późniejszym okresie wzrostu zaleca się jej zbiór i – po rozdrobnieniu całych roślin – bezpośrednie skarmianie. Kapusta jest dobrą paszą dla bydła i owiec. Znosi przymrozki do minus 12 st. C i dlatego można ją zadawać – po rozmarznięciu – jeszcze w grudniu. Duże dawki kapusty pastewnej mogą jednak powodować wzdęcia zwierząt i gorzki posmak mleka. Z tego względu zaleca się by dawka kapusty pastewnej dla krów nie przekraczała 30 kg/dziennie.

Kukurydza

Uprawianą w poplonie na zielonkę należy kosić i zadawać bezpośrednio do czasu wystąpienia przymrozków. Z uwagi na to należy dobrze rozplanować jej skarmianie. Zielonka z kukurydzy jest paszą wybitnie węglowodanową. Zwiera mało białka i nie może stanowić jedynej paszy objętościowej w dawce dla krów. Niedobory białka najlepiej jest uzupełnić zielonkami z roślin motylkowych, ewentualnie sianokiszonką z dużym udziałem motylkowych sporządzoną z pierwszego pokosu.

Strączkowe w mieszance

Są paszami wysokobiałkowymi. Udział słonecznika i facelii w takiej mieszance (można ją zakiszać) poprawia bilans białkowo-energetyczny, ale zielonka i tak wymaga pewnej korekty. Przy uprawie takich poplonów należy pamiętać o właściwościach wzdymających roślin strączkowych i substancjach antyżywieniowych. Mieszanki z facelią należy zbierać, gdy osiągnie ona wzrost ok. 30 cm. Zielonki z mieszanek z udziałem grochu pastewnego można kosić po 60 dniach od wschodów roślin – szacowany plon zielonki 10 – 18 t z ha.

Słonecznik

Można go wypasać i generalnie należy pamiętać, by zbiór tej rośliny zakończyć przed spodziewanymi przymrozkami, które obniżają wartość pokarmową i smakowitość zielonki. Do bezpośredniego skarmiania zbiera się słonecznik do początków jego kwitnienia. W pełni kwitnienia powinno się go już przeznaczyć na kiszonkę. Wartość pokarmowa zielonki ze słonecznika jest porównywalna z zielonką z kukurydzy. Wysoką wartość pastewną tej rośliny można wykorzystać lepiej przez siew w mieszankach ze strączkowymi.

Seradela

Powinna być podawana bydłu w okresie od początku do końca jej kwitnienia. Zielonka z tej rośliny jest delikatną, smaczną i wartościową paszą dla bydła. Działa mlekopędnie i wpływa korzystnie na jakość mleka. Jedyną ujemną stroną jest zawodność plonowania seradeli. Jeżeli jest uprawiana w mieszankach – poplon należy użytkować kośnie już po 45–50 dniach od wschodów seradeli. Seradelę z czystego siewu najlepiej jest wypasać. Seradela z czystego siewu daje z ha 5-7 t zielonki z ha.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "To Was zaskoczy. Jak Artur Puzio tłumaczy jazdę po polu?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody