StoryEditorChoroby

Najczęstsze choroby roślin bobowatych

17.04.2018., 14:04h
Przez wiele lat rośliny strączkowe (teraz bobowate) traciły na popularności, głównie z powodu nasilających się w Polsce zagrożeń ze strony chorób. Nasilenie ich występowania zależy przede wszystkim od przebiegu warunków pogodowych w okresie wegetacji, podatności odmian i zdrowotności materiału siewnego.
Nasilanie się w Polsce zagrożeń ze strony chorób bobowatych spowodowało, że wielu rolników uprawiających te rośliny przez dziesięciolecia nagle zrezygnowało z ich uprawy. Te zagrożenia dalej są obecne, a możliwości chemicznego ograniczania nadal jest niewiele, ale są. Najważniejsze na starcie ich uprawy jest zaprawienie nasion. Bobowate warto uprawiać, a największym ich atutem jest łamanie uproszczonych płodozmianów, w których problemem staje się np. odporność chwastów.

Choroby bobiku

Askochytoza w bobiku jest najgroźniejszą chorobą grochu siewnego i bobiku. Choroba objawia się okrągłymi plamami mającymi barwę szarą z ciemnoczerwoną obwódką. Występują one początkowo na liściach i pędach, a później także na strąkach i nasionach.

Choroba przenoszona jest przez nasiona i występuje w ciągu całego okresu wegetacyjnego. Inną groźną chorobą bobiku jest czekoladowa plamistość bobiku, występująca w postaci drobnych i powiększających się w czasie okrągłych plam na liściach. Z czasem plamy zlewają się a liście zamierają. Do okresu kwitnienia bobik jest odporny na tę chorobę.



  • Warto znać biologię rozwoju patogenów, bo ewentualne straty plonu w dużym stopniu zależą od fazy rozwojowej roślin, w której nasila się zagrożenie. Np. bobik do okresu kwitnienia jest odporny na czekoladową plamistość. Najgroźniejszymi chorobami bobiku są: askochytoza bobiku, czekoladowa plamistość bobiku i najgroźniejsza dla odmian późno dojrzewających – rdza bobiku

Choroby łubinów

Chorobami łubinów najczęściej występującymi w tym gatunku są: antraknoza i fuzarioza. Atakują łubiny tym mocniej, im w sezonie wegetacji jest cieplej i wilgotno. Antraknoza może występować już na siewkach, ale najczęściej typowe jej objawy widoczne są dopiero w okresie kwitnienia roślin. Porażane rośliny więdną, a ich wierzchołki zwisają od połowy kwiatostanu. Na łodygach pojawiają się eliptyczne, wydłużone, różowołososiowe plamy z brunatnym obrzeżem.

W miejscu plam tkanki stopniowo zasychają i twardnieją, jednocześnie skręcając się w dół. Choroba może porażać rośliny również w późniejszym okresie ich rozwoju, powodując uszkodzenia strąków i nasion. Korzenie łubinu mogą być porażane przez fuzariozę powodującą więdnięcie roślin występujące najczęściej podczas kwitnienia. Zainfekowane korzenie mają w przekroju poprzecznym brunatną barwę.



  • Chorobami, których wystąpienie może powodować znaczne straty w plonowaniu łubinów są: antraknoza łubinu (najmocniej atakuje łubin żółty), fuzaryjne więdnięcie łubinu i szara plamistość liści łubinu (te dwie choroby najmocniej atakują łubin wąskolistny). Zdecydowanie najbardziej odporny na antraknozę, ale i pozostałe choroby jest łubin biały

Groźna antraknoza 

Antraknoza pojawiła się w Polsce w latach 1995–1996, powodując bardzo duże szkody w uprawie łubinu w kilku następnych latach. W ostatnich latach, ze względu na niedobór opadów w okresie letnim, zagrożenie antraknozą znacznie zmalało. Sprawcą choroby jest grzyb z rodzaju Colletotrichum, rozprzestrzeniający się bardzo szybko na plantacji, zwłaszcza w warunkach wysokiej temperatury i dużej wilgotności powietrza.

Optimum temperatury dla rozwoju zarodników grzyba powodującego antraknozę jest powyżej 25 st. C, przy wilgotności powietrza powyżej 90% – infekcji sprzyja duża częstotliwość opadów oraz utrzymywanie się mokrej powierzchni organów roślin dłużej niż 8–10 godzin. 

Choroby grochu siewnego

Groch siewny obok wspomnianej wcześniej askochytozy może być porażany także przez rdzę grochu. W uprawie grochu zagrożenie stanowić może też fuzaryjne więdnięcie grochu (choroba świętojańska), zgnilizna łodyg i korzeni grochu oraz czarna plamistość grochu. W latach wilgotnych na wszystkich roślinach strączkowych mogą występować mączniaki: rzekomy i prawdziwy. Ich cechą charakterystyczną jest biały nalot na dolnej stronie liści.



  • Chorobami grochu o znaczeniu gospodarczym są: askochytoza, fuzarioza, rdza grochu, mączniak prawdziwy i rzekomy


Choroby soi

Soja z uwagi na bardzo mały do niedawna areał uprawy nie była mocno atakowana przez choroby. Potencjalnych zagrożeń dla soi jest jednak bardzo dużo. Są to: zgorzel siewek, antraknoza, askochytoza, septorioza – brązowa plamistość liści soi, fuzaryna zgorzel szyjki korzeniowej i podstawy łodygi, fuzaryjne więdnięcie, cerkosporioza (chwościk soi), purpurowa cerkosporioza soi i fuzaryjne brunatnienie strąków. Całe szczęście, że soja w Polsce zwykle nie choruje, bo nie ma żadnych zarejestrowanych środków chemicznych do jej ochrony.

Marek Kalinowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 03:15