Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Andrzejkowy krem czekoladowy

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 01.12.2018r.

Składniki dla 4 osób: 100 g gorzkiej i 100 g pełnomlecznej czekolady, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 2 białka, 1 szkl. śmietany kremówki.

Do dekoracji:

wiórki czekoladowe i listki mięty.

r e k l a m a




Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, powoli dolewać czekoladę i delikatnie wymieszać.

Białka ubić na półsztywno, dodać pozostały cukier i dalej ubijać na sztywno. Piankę dodawać stopniowo do masy z żółtek i czekolady. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Przed podaniem deser udekorować wiórkami czekolady i świeżą miętą. Dla smakoszy można go wzbogacić odrobiną ajerkoniaku.




Przepisy: A. R.-T., L. P., tekst: K. B-D, zdjęcia: H. D.


r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a