StoryEditorPrzepisy

Andrzejkowy krem czekoladowy

29.11.2018., 18:11h
Składniki dla 4 osób: 100 g gorzkiej i 100 g pełnomlecznej czekolady, 4 żółtka, 4 łyżki cukru, 2 białka, 1 szkl. śmietany kremówki.

Do dekoracji:

wiórki czekoladowe i listki mięty.


Wykonanie:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, schłodzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, powoli dolewać czekoladę i delikatnie wymieszać.

Białka ubić na półsztywno, dodać pozostały cukier i dalej ubijać na sztywno. Piankę dodawać stopniowo do masy z żółtek i czekolady. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Przed podaniem deser udekorować wiórkami czekolady i świeżą miętą. Dla smakoszy można go wzbogacić odrobiną ajerkoniaku.




Przepisy: A. R.-T., L. P., tekst: K. B-D, zdjęcia: H. D.




Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 10:42