Gęsina na świętego Marcina

Wieś i Rodzina
Data publikacji 22.11.2016r.

Święto Niepodległości w Wielkopolsce nie tylko mieszkańcom tego regionu jednoznacznie kojarzy się ze świętym Marcinem i rogalami. Tradycja ich pieczenia jest pielęgnowana także na terenie zachodnich Kujaw. Od kilku lat władze województwa kujawsko-pomorskiego starają się dodatkowo przywrócić zwyczaj pieczenia gęsiny z okazji 11 listopada. W regionie produkowane jest wyjątkowej jakości mięso gęsie, które bardzo cenione jest za naszą zachodnią granicą.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 48/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Partner serwisu