Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Gęsina na świętego Marcina

Wieś i Rodzina
Data publikacji 22.11.2016r.

Święto Niepodległości w Wielkopolsce nie tylko mieszkańcom tego regionu jednoznacznie kojarzy się ze świętym Marcinem i rogalami. Tradycja ich pieczenia jest pielęgnowana także na terenie zachodnich Kujaw. Od kilku lat władze województwa kujawsko-pomorskiego starają się dodatkowo przywrócić zwyczaj pieczenia gęsiny z okazji 11 listopada. W regionie produkowane jest wyjątkowej jakości mięso gęsie, które bardzo cenione jest za naszą zachodnią granicą.

Cały artykuł przeczytacie Państwo w  numerze 48/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego". Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a