Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak przygotować owoce i warzywa, aby nie straciły właściwości zdrowotnych?

Wieś i Rodzina Zdrowie
Data publikacji 24.03.2019r.

Produkty bogate w antyoksydanty – takie jak jarmuż, brokuły czy borówka amerykańska – mogą być twoją przepustką do zdrowia. Pod warunkiem że nie wygotujesz z nich tego, co w nich najcenniejsze.

Jak nie wygotować zdrowia?

r e k l a m a

Może lubicie ciepło, ale z pewnością nie lubią go pigmenty, które dają roślinom bogatym w antyoksydanty kolor i zdrowotne właściwości. Aby uchronić w tych produktach ich walory, trzeba umiejętnie dozować im temperaturę podczas obróbki termicznej. Jednym ze sposobów jest smażenie warzyw na bardzo małej ilości tłuszczu – najlepiej oliwie z oliwek – przez krótki czas, czyli 5 do 8 minut, na dość dużym ogniu. Ta metoda sprawia, że produkt już nie jest surowy, ale zachowuje część wartości odżywczych. Inną opcją jest prażenie w piekarniku – w 200°C przez mniej niż 10 minut. Albo też delikatne pieczenie – nie dłużej niż 30 minut w temperaturze 175°C.

Dobrą metodą obróbki jest też blendowanie. Pozwala nie gotować produktu, a jednocześnie sprawić, by składniki odżywcze były łatwiej wchłaniane. Można na przykład zblendować borówkę, jogurt i kilka kostek lodu z czymś zielonym, jak choćby szpinak czy jarmuż. To idealna na śniadanie bomba antyoksydantowa.


A co z żywnością, która bogata jest w składniki rozpuszczalne w wodzie, jak choćby witamina C? Gotujmy je w jak najmniejszej ilości wody. Należy wlać do garnka wodę na wysokość dosłownie 3 centymetrów, następnie doprowadzić ją do wrzenia, wrzucić na wrzątek pokrojone w plastry warzywo i przykryć. Tak gotować przez 3 do maksymalnie 4 minut, tak by pozostało lekko chrupiące.

Karolina Kasperek

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a