Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu. Więcej informacji o plikach cookies.

Zgadzam się

r e k l a m a

Partner serwisu

Zapiekane pierogi z jabłkami

Wieś i Rodzina Przepisy
Data publikacji 12.08.2018r.

Składniki dla 4 osób: NA CIASTO: 1 kg ziemniaków typu mączystego, sól, 300 g mąki, 1 jajko.

NA NADZIENIE:

1 kg jabłek np. typu boskop, 2,5 łyżki cukru, 2,5 łyżki masła, 1 jajko, 250 g białego sera, otarta skórka z cytryny.

r e k l a m a




DODATKOWO:

100 g masła, 150 ml mleka, masło do posmarowania formy.

Wykonanie:


Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko i zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać, odpestkować i pokroić w plasterki.

Żółtka utrzeć z cukrem oraz masłem na puszystą masę. Białka ubić i dodać do sera. Wymieszać z jabłkami i skórką z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Z masy ziemniaczanej uformować rulon i pokroić na 6–8 kawałków. Każdy rozwałkować na odrobinie mąki. Masło rozpuścić i połową posmarować kawałki ciasta. Na wierzch nałożyć masę serowo-jabłkową, zwinąć w rulony i przełożyć do wysmarowanej masłem formy.

Rulony posmarować pozostałym masłem i zapiekać przez ok. 10 min. Polać mlekiem i zapiekać przez kolejne 30 minut, aż się zrumienią. Pierogi można podawać ze spienionym mlekiem i cukrem pudrem.




Pomysł, wykonanie, tekst i zdjęcia:
B.K., J.C, W.H.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a