Niedobór selenu w dawce dla krów mlecznych jest przyczyną wielu stanów chorobowych o przebiegu klinicznym i subklinicznym. Spadek wydajności, odporności na mastitis, zamieranie zarodków, poronienia – to tylko jedne z wielu skutków niedoboru tego mikroelementu, którego uzupełnienie doskonale gwarantują drożdże selenowe.
Dlaczego właśnie drożdże są najkorzystniejsze dla zwierząt? Z uwagi na fakt, że w przeciwieństwie do form nieorganicznych, jak np. seleniany i seleniny, drożdże selenowe to organiczna forma selenu, która pod względem wchłanialności zajmuje pierwsze miejsce. Drożdże selenowe nawet w 80% czystej postaci są wbudowywane w białko mikroorganizmów zasiedlających żwacz. Oznacza to, że blisko 80% jest wchłaniane przez organizm zwierzęcia. Skutki niedoboru selenu u bydła wiąże się zazwyczaj z okresem okołoporodowym. I słusznie, bowiem większość badań wskazuje, że prawidłowe żywienie selenowe jest w tym okresie szczególnie ważne. W tym bowiem czasie stres negatywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a tym samym zwiększa po wycieleniu prawdopodobieństwo rozwoju groźnych chorób zakaźnych. Podając krowom selen, następuje wzrost aktywności tkanki wydzielniczej gruczołu mlekowego, wzrost koncentracji IgG, IgA i IgM w siarze oraz zwiększa się przyswajalność przeciwciał przez cielęta w pierwszych godzinach i dniach życia. Badania potwierdziły, iż dodatkowe podanie krowom drożdży selenowych na 3 tygodnie przed spodziewanym porodem przyczyniło się do obniżenia o około 70% ...