– Porównując zakład z 1986 r. z obecnym muszę szczerze powiedzieć, że został on zmodernizowany co najmniej w 95 procentach. Trudno wymienić wszystko, czym obecnie dysponujemy, wspomnę zatem o nowoczesnej aparatowni, w skład której wchodzą 3 linie wirująco-pasteryzujące do mleka o wydajnościach 30, 25 i 20 tys. l/h, dwie linie do produkcji śmietany – jedna o wydajności 10 tys. l/h została oddana do użytku 2 lata temu, druga o wydajności 5 tys. l/h pracuje od 2002 r. Obie linie są firmy Tetra Pak. W 2006 r. oddaliśmy do użytku linię firmy Westfalia do ciągłej produkcji masła o wydajności 6 t/h. W lipcu br. minęło 25 lat od oddania do użytku 2 wanien do produkcji serka wiejskiego Cottage Chesse. W 1996 r. zakład miejski wzbogacił się o kolejną taką wannę. Obecnie nasz zakład dysponuje 9 takimi urządzeniami oraz linią do ciągłej produkcji serka wiejskiego – wylicza prezes Malczyk. – Przy okazji tych inwestycji powstała fermentownia do produkcji maślanek, śmietan. Oczywiście zakupiliśmy specjalistyczne pakowaczki do pakowania serka wiejskiego, śmietan i napojów fermentowanych – dodaje. – W 2016 r. zainstalowaliśmy 8-liniową maszynę amerykańskiej firmy Osgood do pakowania śmietan. W ...
Tadeusz Malczyk w OSM w Kole pracuje od kwietnia 1986 r. początkowo pełniąc funkcję kierownika produkcji, a od 2002 r. zastępcy prezesa zarządu. Jest on absolwentem wydziału technologii żywności ówczesnej Akademii Rolniczej w Poznaniu.