Jednak podawanie nawet najwyższej jakości preparatu mlekozastępczego nie przyniesie spodziewanych efektów, jeżeli okres odpajania będzie źle przeprowadzony. Przygotowanie pójła nie może odbywać się „na oko”, dlatego posiadanie wagi i miarki do dokładnego odmierzania proszku i wody to jedna z zasad prawidłowego odpajania. Każdy preparat ma konkretną procedurę rozpuszczania proszku preparatu, której przestrzeganie przynieść ma jak najlepsze efekty odchowu. Okazuje się jednak, że błędy popełniane są często już na samym początku, czyli na etapie przygotowywania pójła, poprzez nieprzywiązywanie należytej uwagi do jego koncentracji. A powinna być ona być dokładnie taka, jaką zaleca producent (najczęściej od 120 do 150 g w litrze wody).
Najlepszym sposobem prawidłowego przygotowania pójła ze 150 g proszku jest odmierzenie 1/2 litra wody, a następnie wsypanie do niej proszku, dokładne wymieszanie przez około 10– 15 minut, a następnie dopełnienie wody do jednego litra – najczęściej o temperaturze 45°C, co sprawi, iż temperatura pójła w momencie jego podawania wynosić będzie około 40° C. Takie postępowanie powoduje, że w 1 litrze pójła uzyskamy ...