StoryEditorWiadomości rolnicze

Mleczna elita w Rynie na Mazurach

18.09.2020., 10:09h
Tym razem w Zamku Ryn na Mazurach zebrali się przedstawiciele spółdzielni mleczarskich z całej Polski, aby wziąć udział w XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa. Kulminacyjnym momentem forum było uroczyste wręczenie nagród dla laureatów II Krajowej Oceny Wybranych Grup Produktów Mlecznych oraz Konkursu Innowacje Techniczne w Mleczarstwie.

Laureatów Krajowej Oceny Wybranych Grup Produktów Mlecznych wskazała kapituła w składzie: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska (przewodnicząca) oraz członkowie – dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW, dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM w Olsztynie, dr hab. Monika Wszołek, prof. UR w Krakowie, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba.

W grupie I, czyli tradycyjne przetwory mleczne, kapituła zdecydowała o przyznaniu nagród Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole za Kefir oraz Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu za Kefir kaukaski (w kategorii mleko fermentowane). W kategorii masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe zwyciężyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu. Także łowicka spółdzielnia zdobyła nagrodę w kategorii Twarogi i twarożki za Krajankę łowicką. Podobnie było w kategorii desery na bazie mleka i śmietanki, w której zwyciężył Jogurt mascarpone zestaw 4 smaków.

W grupie Lokalne Przetwory Mleczne, w kategorii twarogi i twarożki zwyciężyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale, z Serkiem Smakosz Ziołowy Klinek.

W kolejnej grupie: przetwory produkowane z zastosowaniem technik membranowych w kategorii twarog...

Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 10:24