Laureatów Krajowej Oceny Wybranych Grup Produktów Mlecznych wskazała kapituła w składzie: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska (przewodnicząca) oraz członkowie – dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW, dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM w Olsztynie, dr hab. Monika Wszołek, prof. UR w Krakowie, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba.
W grupie I, czyli tradycyjne przetwory mleczne, kapituła zdecydowała o przyznaniu nagród Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole za Kefir oraz Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu za Kefir kaukaski (w kategorii mleko fermentowane). W kategorii masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe zwyciężyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu. Także łowicka spółdzielnia zdobyła nagrodę w kategorii Twarogi i twarożki za Krajankę łowicką. Podobnie było w kategorii desery na bazie mleka i śmietanki, w której zwyciężył Jogurt mascarpone zestaw 4 smaków.
W grupie Lokalne Przetwory Mleczne, w kategorii twarogi i twarożki zwyciężyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale, z Serkiem Smakosz Ziołowy Klinek.
W kolejnej grupie: przetwory produkowane z zastosowaniem technik membranowych w kategorii twarog...