Pomimo chwilowej hossy, ceny produktów mleczarskich, czy to tych masowych, czy kierowanych do handlu detalicznego, nie wzrosły znacząco w dłuższym przedziale czasowym. Wartość wielu produktów mleczarskich, którymi konsument zapełnia koszyk w sklepie, tylko nieznacznie zmieniła się w przeciągu kilku lat. Poza cenami masła konfekcjonowanego (czyli popularnej kostki) i w blokach, wszystkie są nadal niższe niż w styczniu bieżącego roku. Październikowe ceny odtłuszczonego mleka w proszku były o 1,6 zł/kg niższe niż styczniowe (odpowiednio 9,6 i 10,9), a pełnego mleka w proszku w identycznym okresie spadły o 1 zł/kg (odpowiednio 11,6 i 12,6). Średnie ceny sprzedaży serów dojrzewających w październiku dopiero zaczęły zbliżać się do poziomu z początku roku. Ser edamski był średnio 0,3 zł/kg tańszy niż w styczniu, a popularna gouda 0,5 zł/kg. Masło ekstra zarówno w blokach, jak i konfekcjonowane, w październiku minimalnie przekroczyło wartość z początku stycznia tego roku, czyli 15,7 zł/kg i 17,7 zł/kg. Warto tu przypomnieć rok 2018, kiedy w to w lipcu cena masła w blokach osiągała poziom 23 zł/kg, a masła konfekcjonowanego w czerwcu wynosiła 25 zł/kg....