StoryEditorWiadomości rolnicze

Słoma zyskuje na znaczeniu

19.06.2020., 16:06h
Często nie doceniamy słomy traktując ją jedynie jako odpad przy produkcji zbóż lub jako ściółkę. Jednak dobrej jakości słoma paszowa może okazać się bardzo przydatna, zwłaszcza teraz, gdy susza mocno uszczupla plony zielonej masy na łąkach i pastwiskach.

Słomę paszową możemy wykorzystać już teraz, dokarmiając mamki na pastwiskach lub też zimą, kiedy zwierzęta mają do dyspozycji tylko żywienie alkierzowe, wtedy słomę warto uzupełnić odpadami przemysłu rolno-spożywczego jak np. wysłodkami buraczanymi oraz wywarem gorzelnianym, bo z dostępnością do sianokiszonek może być nieciekawie, zwłaszcza jeśli kolejne pokosy będą tak marne jak pierwszy.

Bydło trawi słomę w 40–50% ze względu na zdrewniałe błony komórkowe. O przydatności słomy do celów paszowych decydują takie czynniki jak: gatunek rośliny, wielkość nawożenia organiczno-mineralnego, stopień zanieczyszczenia chwastami, sposób zbioru oraz stan pogody w czasie żniw. Ze względu na wyższą strawność i mniejsze porażenie grzybami, bardziej przydatna pod względem paszowym jest słoma zbóż jarych. Słomy: żytnia, pszenna i jęczmienna, posiadają działanie zatwardzające. Słoma owsiana natomiast wykazuje właściwości rozwalniające, dlatego niewskazane jest jej podawanie bydłu w czasie wiosennego wypasu pastwiskowego. W okresie tym poleca się słomę jęczmienną, która ma również najwyższą wartość pokarmową. ...

Pozostało 53% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 20:55