StoryEditorWiadomości rolnicze

To wrażliwe korzenie są słabym punktem mrozoodporności

06.11.2020., 14:11h
O mrozoodporności i zimotrwałości decyduje w dużym stopniu genetyka roślin, ale te cechy mocno modyfikuje agrotechnika i czynniki środowiskowe. Duże znaczenie ma termin i gęstość siewu, zbilansowane nawożenie, jesienna regulacja rzepaku, dokarmianie dolistne i biostymulacja roślin ozimych.

Na stronie 18 i 19 przedstawiamy niepokojące informacje o sporej presji jesiennych szkodników i chorób w oziminach. Uszkodzenia roślin, zwłaszcza żerowanie śmietki kapuścianej w rzepaku, mocno osłabia mrozoodporność i zimotrwałość, a niestety obserwowane głębokie zejście stonki ziemniaczanej na zimowanie, hipotetycznie wskazuje, że szkodnik przeczuwa srogą zimę.

Rośliny zaczynają prehartowanie
Ze strony agrotechniki niewiele da się już dla roślin zrobić. Zależnie od pogody w najbliższych tygodniach można oczywiście wspomóc je dokarmianiem dolistnym i stosowaniem biostymulatorów, ewentualnie wykonać potrzebne zabiegi ochronne. Na tę chwilę najwięcej zależy od pogody, która wprowadzi rośliny w proces hartowania poprzedzonego prehartowaniem roślin.

Jak wiemy i obserwujemy, w każdym sezonie pogoda jest nieprzewidywalna, a to od jej przebiegu zależy ostatecznie jak duże spadki temperatur wytrzymają rośliny. Jakie warunki pogodowe są optymalne dla hartowania roślin? Podstawowym jest stopniowe obniżanie się temperatury, na końcu z lekkimi przymrozkami w nocy. To sprzyja tzw. prehartowaniu roślin, które w takich warunkach wyhamowują wzrost wydłużen...

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. maj 2024 02:29