StoryEditorWiadomości rolnicze

Uzyskanie przyrostów przy obniżeniu kosztów

02.11.2020., 12:11h
Aby być konkurencyjnym w produkcji trzody chlewnej, należy poprawiać wyniki produkcyjne i obniżać koszty. Wymusza to na rolnikach poszukiwanie alternatywnych rozwiązań, które jednak nie pogorszą parametrów paszy i nie doprowadzą do obniżenia przyrostów dziennych, pogorszenia wykorzystania paszy oraz mięsności zwierząt.

Tylko zachowanie prawidłowego stosunku energetyczno-białkowego gwarantuje uzyskanie wysokich przyrostów bez niebezpieczeństwa nadmiernego otłuszczenia tuszy. Komponentami, które warto wykorzystać w paszach, są poekstrakcyjna śruta rzepakowa i makuch rzepakowy, gdyż są źródłem białka wysokiej jakości, co potwierdza jego skład aminokwasowy. Stosunkowo duża zawartość tłuszczu w makuchu rzepakowym podwyższa jego wartość energetyczną i może być doskonałym źródłem energii w paszach dla trzody chlewnej.

Makuch rzepakowy jest dobrym źródłem energii, jednak trzeba pamiętać, że jej nadmiar, szczególnie u starszych tuczników, prowadzi do przetłuszczenia tuszy. Podstawowym czynnikiem decydującym o efektywności przyrostu jest odkładanie białka w przyroście masy ciała. Tylko zwierzęta o wysokich predyspozycjach do odkładania białka w przyroście masy ciała są w stanie efektywnie przetwarzać składniki paszy na mięso. Odłożenie 1 g białka powoduje przyrost około 4,5 g masy beztłuszczowej, gdyż w tkance mięsnej białko stanowi zwykle 22%, a reszta to woda i składniki mineralne. Odkładanie 1 g tłuszczu skutkuje natomiast przyrostem masy ciała jedynie o 1 g....

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. grudzień 2024 08:00